Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Pletené chobotničky budú pomáhať v Nitre predčasne narodeným deťom

Na neonatologickom oddelení nitrianskej fakultnej nemocnice rozdával v piatok 7. decembra 2018 frontman skupiny Desmod Mário Kuly Kollár pletené chobotničky. Ide o zdravotnícku pomôcku, ktorá predčasne narodeným deťom pomáha pri liečbe. Chápadlá pletených chobotničiek zamestnávajú bábätkám ruky a odpútavajú ich pozornosť od množstva hadičiek v inkubátoroch. Na snímke pletené chobotničky. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chápadlá pletených chobotničiek zamestnávajú bábätkám ruky a odpútavajú ich pozornosť od množstva hadičiek v inkubátoroch.

Nitra 7. decembra (TASR) – Na neonatologickom oddelení nitrianskej fakultnej nemocnice rozdával v piatok frontman skupiny Desmod Mário Kuly Kollár pletené chobotničky. Ide o zdravotnícku pomôcku, ktorá predčasne narodeným deťom pomáha pri liečbe.

Chápadlá pletených chobotničiek zamestnávajú bábätkám ruky a odpútavajú ich pozornosť od množstva hadičiek v inkubátoroch. „Chobotnice im tiež pripomínajú pupočnú šnúru, ktorú držali v bruchu matky, a mäkkou pleteninou zasa matkinu maternicu, takže majú na deti upokojujúce účinky. Vedci dokázali, že bábätká s chobotničkami mali pravidelný srdcový tep, lepšie dýchali a mali vyššiu hladinu kyslíka v krvi, čo veľmi prospieva pri ich liečbe,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Projekt sa začal v Dánsku, odkiaľ sa postupne rozšíril po celej Európe. „Vďaka Kulymu, speváčke Tine a ďalším sa dostal aj do nitrianskej nemocnice. Veľký kus vykonala aj Júlia Šrámeková, ktorá chobotničky vytvorila,“ povedala Timková.

Ako pripomenula, vďaka nadácii Križovatka bude v piatok takisto na neonatologickom oddelení odovzdaných aj desať monitorov dychu BabySense. „Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorej cieľom je pomáhať deťom ohrozeným syndrómom náhleho úmrtia dojčiat SIDS,“ doplnila Timková.