Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy ľudových zvykov

Ilustračná snímka. Foto: TASR / G. Bodnár

Podujatia sa uskutočnia nielen v Nitre, ale aj v pobočkách múzea v mestách Zlaté Moravce a Šaľa.

Nitra 24. novembra (TASR) – Ponitrianske múzeum pripravuje na december viacero podujatí zameraných na prezentáciu výtvarného umenia i vianočných zvykov. Konať sa budú vo výstavných priestoroch v Nitre aj v pobočkách múzea v Zlatých Moravciach a Šali.

Výstavu výtvarníkov Združenia sv. Lukáša v Nitre otvorí vernisáž 14. decembra a v nitrianskej expozícii múzea potrvá do 27. januára. "Predstaví výtvarné diela namaľované olejom, akrylom, fotografie a rôzne koláže. Tohtoročná myšlienka výtvarného stvárnenia vychádza z jazyka médií a reklamy. Zaujímavosťou bude práca s názvom Maco Mamuko vs. Ampulka, ktorá vznikla v spolupráci s deťmi z Orechovho dvora," uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

V Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach sa bude 12. decembra konať podujatie Tradičné Vianoce. Ukážka vianočného stromčeka a štedrovečerného stolovania v ľudovom prostredí bude spojená s rozprávaním o zvykoch a tradíciách počas vianočného obdobia. "Sviatočnú atmosféru dotvorí spievaním vianočných kolied súbor Zlatomoravčianka," povedala Packová-Zahradárová.

V šalianskej pobočke Ponitrianskeho múzea otvoria 5. decembra výstavu Vianočné pohľadnice. "V Dome ľudového bývania potrvá do 20. decembra. Návštevníkom ukáže viacero sviatočných pohľadníc z čias, keď to bol masovo využívaný druh komunikácie," doplnila Packová-Zahradárová.