Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra chce spolupracovať s Coventry, kde má sídlo Jaguar Land Rover

Na archívnej snímke výstavba závodu Jaguar Land Rover v strategickom parku v Nitrianskom kraji, v katastrálnom území obcí Mlynárce, Zobor, Drážovce, Lužianky, Čakajovce a Zbehy v piatok 22. septembra 2017. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Okrem toho má mesto podpísané memorandum o spolupráci aj s ruským Volgogradom a nemeckým Rodingom.

Nitra 4. marca (TASR) – Nitrianska radnica chce prehodnotiť spoluprácu so svojimi partnerskými mestami. Momentálne ich je 11. Okrem toho má Nitra podpísané memorandum o spolupráci aj s ruským Volgogradom a nemeckým Rodingom. Mesto plánuje v budúcnosti udržiavať vzťahy iba s aktívnymi partnermi.

K nim magistrát počíta Spišskú Novú Ves, České Budějovice a Kroměříž v Čechách, Báčsky Petrovec v Srbsku, Vesprém v Maďarsku, Zielonu Goru v Poľsku, Osijek v Chorvátsku a Gyeongju v Južnej Kórei. Mestá Naperville v USA a Gosford v Austrálii s Nitrou momentálne aktívne nespolupracujú, a preto dostanú štatút čestných miest.

„Za posledných pár rokov neboli zrealizované žiadne spoločné projekty. Obe mestá na posledných oficiálnych stretnutiach tiež deklarovali, že Nitru budú brať skôr v zmysle čestného partnerstva než v línii aktívnej spolupráce,“ uviedla Mariana Záturová z mestského úradu.

Ako pripomenula, v posledných rokoch ustala aj kedysi živá spolupráca s holandským mestom Zoetermeer, preto ho magistrát plánuje zo zoznamu partnerských miest vyradiť úplne. Naopak, novú spoluprácu chce Nitra nadviazať s rakúskym Klagenfurtom. „Je top v tematike Smart City. V tejto oblasti sa začína rozvíjať aj Nitra. Preto by nám pomohlo mať partnera, ktorý má pri uplatňovaní princípov Smart City kvalitné know-how,“ skonštatovala Záturová.

Nitra okrem toho zvažuje spoluprácu aj s anglickým mestom Coventry, kde má sídlo automobilka Jaguar Land Rover, ktorá v Nitre stavia svoj nový závod. „V súvislosti s touto investíciou budú mať obe mestá veľa príležitostí na spoluprácu,“ myslí si Záturová.

S novým prístupom k partnerským mestám súhlasí aj primátor Jozef Dvonč, podľa ktorého je dobré rozvíjať spoluprácu vtedy, keď je zmysluplná. „To východisko je správne. Je enormné množstvo požiadaviek o spoluprácu s Nitrou, aj zo vzdialených štátov, a to robí dosť problémov nielen s cestovaním, ale aj s komunikáciou. Preto je dobré orientovať sa viac na európske mestá, v ktorých môžeme nájsť aj skúsenosti s riešením našich problémov. A samozrejme, záleží nám na tom, aby sme udržali partnerstvo s mestami, ktoré s Nitrou dlhodobo spolupracujú,“ skonštatoval Dvonč.