Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Študenti Univerzity Konštantína Filozofa z Kazachstanu oslávili Nauryz

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Foto: TASR

V akademickom roku 2023/2024 študuje na UKF 61 študentov z Kazachstanu.

Nitra 20. marca (TASR) - Ochutnávka tradičných jedál Kazachstanu, ich tradičná hudba, hranie na hudobných nástrojoch a tanec sprevádzajú oslavu sviatku Nauryz v priestoroch Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Pripravili ju študenti UKF pôvodom z Kazachstanu, ktorí študujú na nitrianskej univerzite, informovala Jana Černáková z UKF.

Sviatok obyvateľov Strednej Ázie Nauryz je jedným z najstarších sviatkov, jeho vznik sa datuje približne pred 5000 rokmi. Oslava príchodu jari podľa astronomického slnečného kalendára, sviatok jarnej rovnodennosti, symbolizuje koniec jedného ročného cyklu a zrod nového, spojeného so sezónnymi zmenami v prírode. V Kazachstane sa sviatok nazýva Veľký deň národa.

V akademickom roku 2023/2024 študuje na UKF 61 študentov z Kazachstanu. V Nitre študujú ekologické a environmentálne vedy, matematiku, informatiku, biológiu, sociálnu prácu, filológiu, filozofiu, učiteľstvo a pedagogické vedy, mediálne a komunikačné štúdiá, vedy o umení a kultúre, historické vedy, politické vedy a pedagogické vedy.