Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Svetový deň cestovného ruchu opäť ponúkne bezplatné prehliadky Nitrou

Zobor, ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podujatia organizuje nitrianska radnica v spolupráci s Katedrou manažmentu kultúry a turizmu Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

Nitra 10. septembra (TASR) – Výstavy, vydanie vlastnej eurobankovky i bezplatné prehliadky mestom budú súčasťou osláv Svetového dňa cestovného ruchu, ktoré budú v Nitre prebiehať od 27. septembra do 1. októbra. Podujatia organizuje nitrianska radnica v spolupráci s Katedrou manažmentu kultúry a turizmu Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

Prvý deň osláv otvorí výstava fotografií #feelslovakia, ktorá bude sprístupnená v študentskom domove UKF Nitra. "V tento deň bude spustený v Turistickom informačnom centre Nitra predaj eurobankovky s nulovou hodnotou s motívom Nitry. Od 27. septembra budú mať návštevníci Nitry tiež možnosť sa zorientovať v meste prostredníctvom inovovanej mobilnej aplikácie o Nitre, ktorá je určená pre systém Android a obsahuje aj turistického sprievodcu po Hornom a Dolnom meste. Popoludní sa môžu návštevníci preniesť v čase prostredníctvom bezplatnej zážitkovej prehliadky s názvom Kde sa minulosť stretáva s budúcnosťou," uviedol Andrej Jančovič z mestského úradu.

Piatok 28. septembra bude patriť oslavám 25. výročia prevádzky Turistického informačného centra Nitra, ktoré v meste funguje od roku 1993. V rámci nich sa návštevníci centra môžu zapojiť do rôznych tvorivých dielní. Prehliadku Zoborského kláštora s pátrom Filipom bude môžu turisti absolvovať v sobotu 29. septembra. "Návštevníci sa môžu zabaviť v historickej dielni, prezrieť si archeologické nálezy v novootvorenom lapidáriu či pohľadať úlomky dobových nádob v archeopieskovisku. Do čias minulých sa môžu preniesť v divadelnom predstavení Starého divadla Karola Spišáka v Nitre s názvom Legenda o Svoradovi a Benediktovi," povedal Jančovič.

Oslavy Svetového dňa cestovného ruchu budú pokračovať aj v pondelok 1. októbra v študentskom domove Nitra cestovateľskými prednáškami na viaceré témy. "Počas septembra bude tiež premávať Turistický vláčik Nitra, ktorý bude okrem tradičného okruhu mestom voziť turistov v sobotu a v nedeľu vždy o 14. hodine zo Svätoplukovho námestia aj na Zoborský kláštor, ktorým budú turistov sprevádzať sprievodcovia," dodal Jančovič.