Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Začali sa jarné výstavy zamerané na záhradu, stavebníctvo a energetiku

Krásu prírody predstavuje jarná výstava pre záhradníctvo a záhradkárov Gardenia (na snímke), ktorá sa začala 16. apríla 2015 na výstavisku Agrokomplex v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovic

Súčasťou podujatí v Nitre je aj výstava Bonsai Slovakia, na ktorej sa prezentujú rôzne estetické a ekologické kultivácie rastlín.

Nitra 16. apríla (TASR) – Na výstavisku Agrokomplex v Nitre sa dnes začala séria výstav zameraných na záhradu, stavebníctvo a energetiku. Do nedele 19. apríla sa tu bude prezentovať 300 firiem na výstavách Gardenia, Bonsai Slovakia, Domexpo a Solaris. Medzinárodná predajná výstava Gardenia je zameraná na záhradníctvo, záhradkárov, pestovateľov bonsajov a kvetín. Podľa slov riaditeľa podniku Agrokomplex Výstavníctvo Nitra Eduarda Krcha je najväčšou svojho druhu na Slovensku. Ponúka balkónové kvety, letničky, okrasné dreviny, ovocné stromy, kaktusy, citrusy, palmy, exotické rastliny, záhradné nábytky, grily, skleníky, hnojivá, čističky odpadových vôd, záhradné plastiky, pracovné odevy i prútený tovar.



Návštevníci tu tiež môžu získať rady priamo od odborníkov o záhradníctve, pestovaní najrôznejších plodín, rastlín a drevín. Praktické ukážky ponúkajú aj rôzne workshopy. "Poradenstvo napríklad pri zakladaní záhrady ponúkajú odborníci z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Je tu aj zväz záhradkárov, ktorého členovia poradia ľuďom, ako pestovať rastliny a dreviny, je možné dať si tu zaštepiť stromy, alebo získať niektoré štepy aj bezplatne," dopĺňa Krcho. Výstava ponúka aj rôzne zaujímavosti, napríklad kyticu s priemerom štyri metre, expozíciu mäsožravých rastlín a prezentáciu historických remesiel.

Súčasťou podujatí je aj výstava Bonsai Slovakia, na ktorej sa prezentujú rôzne estetické a ekologické kultivácie rastlín. "Povedal by som, že má už taký stredoeurópsky charakter. Je známa a uznávaná odborníkmi, o čom svedčí aj fakt, že tu máme prednášajúcich zo 14 krajín z celého sveta," hovorí Krcho. Návštevníci si môžu na výstavisku Agrokomplex pozrieť aj desiaty ročník kompletnej stavebnej výstavy Domexpo a tretí ročník medzinárodnej výstavy zariadení a príslušenstva pre solárnu techniku a fotovoltiku Solaris Nitra.