Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria ponúka spoluprácu kurátorom a umelcom

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom otvorenej výzvy Nitrianskej galérie je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia, a to nielen vizuálneho, ale aj s presahmi do iných foriem.

Nitra 17. júna (TASR) – Nitrianska galéria ponúka kurátorom a umelcom možnosť zrealizovať v budúcom roku svoje projekty v jej troch priestoroch. Svoju činnosť môžu prezentovať aj katedry či ateliéry vysokých výtvarných škôl. Výzva sa vzťahuje len na profesionálnych umelcov, študentov či absolventov, môžu byť aj zo zahraničia, upozornil Omar Mirza z Nitrianskej galérie. Výstava musí mať kurátora, projekt musí byť realizovateľný v rámci možností Nitrianskej galérie a nesmie ísť o reprízu už zrealizovaného výstavného projektu, spresnil podmienky otvorenej výzvy Mirza. Termín uzávierky zasielania projektov je 17. októbra tohto roka.

Cieľom otvorenej výzvy Nitrianskej galérie je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia, a to nielen vizuálneho, ale aj s presahmi do iných foriem. „Chceme poskytnúť priestor najmä začínajúcim kurátorom a podporiť ich originálne nápady na výstavy,“ povedal Mirza. Galéria uprednostní kurátorské projekty pred monografickými výstavami jedného, prípadne viacerých autorov. Projekty vyberie komisia zložená z odborných pracovníkov galérie a prizvaných teoretikov umenia. Na termínoch realizácie projektov sa dohodne galéria s úspešnými uchádzačmi. Výzva nemá tematické obmedzenie. „Z nápadov na výstavy, site-specific inštalácie, performancie, experimentálne projekty alebo alternatívne koncerty vyberieme tie najlepšie a v budúcom roku im poskytneme priestor,“ skonštatoval Mirza.

Mladí umelci budú mať k dispozícii tri priestory Nitrianskej galérie - Galériu mladých, Bunker a Salón. Galéria mladých je atypický vertikálny výstavný priestor, nachádzajúci sa v bývalom trojpodlažnom obslužnom schodisku a priľahlej miestnosti. Vek vystavujúcich umelcov je tu obmedzený do 35 rokov. Bunker je podzemný priestor, ktorý v minulosti slúžil ako kryt civilnej ochrany. Vhodný je najmä na netradičnejšie formy umeleckého prejavu, kratšie experimentálne projekty, site-specific inštalácie alebo jednorazové performancie či audio-vizuálne vystúpenia. Pre špecifické klimatické podmienky je vystavenie diel citlivých na vlhkosť len na vlastné riziko autora. Salón ako komornejší priestor pre menšie samostatné a skupinové výstavy je vhodný aj pre maľbu, grafiku, fotografiu, dizajn. Tento priestor galéria ponúka na prezentácie katedier alebo ateliérov vysokých výtvarných škôl.