Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Obyvateľov Zlatých Moraviec rozvadil zvuk nového kostolného zvona

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Niektorým obyvateľom prekáža prenikavý zvuk zvona, ktorý sa ozýva trikrát denne, vždy po tri minúty.

Zlaté Moravce 20. júna (TASR) – Obyvateľov časti Zlatých Moraviec rozvadil nový kostolný zvon. Ten nainštalovali začiatkom tohto mesiaca na Kostole Božského Srdca Ježišovho, ktorý miestni obyvatelia poznajú ako dolný kostol.

Nachádza sa v zastavanej časti mesta, medzi činžiakmi. Niektorým obyvateľom prekáža prenikavý zvuk zvona, ktorý sa ozýva trikrát denne, vždy po tri minúty. Ďalší naopak tvrdia, že kostoly a zvony spolu súvisia, majú tradíciu a význam, zvuk zvona na nich pôsobí upokojujúco.

Mesto eviduje dve sťažnosti na hluk kostolných zvonov. „Umiestnenie a používanie zvona je v súlade so základnou zmluvou medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Podľa nej majú zmluvné strany právo na slobodu prejavu, vrátane práva rozširovať svoje názory a podávať informácie slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom. Katolícka cirkev má právo vlastniť prostriedky na vydavateľskú činnosť, rozhlasové, televízne a iné spoločenské informačné prostriedky a zariadenia a užívať tieto prostriedky a zariadenia v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky,“ reagoval na sťažnosti občanov Jaroslav Šurda z oddelenia vnútornej správy a služieb občanom na zlatomoraveckom mestskom úrade.

Podľa informácie pátra Timoteja Goreckého bol zvon projektovaný už pri výstavbe kostola. Zvon, ktorý stál 8440 eur, je vysoký približne 80 centimetrov a váži zhruba 300 kilogramov.