Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Obec Oponice skrášli nová čerešňová aleja

Na snímke rozkvitnuté čerešne. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Naším cieľom je prinavrátiť pôvodné ovocné stromy do chotára, zachovať biodiverzitu a tiež skultúrniť miesto, ktoré je vyhľadávaným a hojne navštevovaným verejnosťou, vysvetlil konateľ VPP Findura.

Oponice 21. marca (TASR) - V obci Oponice v Topoľčianskom okrese pribudla nová aleja. Tvorí ju 160 čerešní, ktoré tam vysadil Vysokoškolský poľnohospodársky podnik (VPP) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

Ako uviedla hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová, stromoradie vedie od kaštieľa Chateau Appony popri chotári, ktorý obhospodaruje VPP. "Cesta bola v uplynulých desaťročiach lemovaná čerešňovým stromoradím, no stromy postupne dožívajú. Odumreté kusy sme nahradili novými. Naším cieľom je prinavrátiť pôvodné ovocné stromy do chotára, zachovať biodiverzitu a tiež skultúrniť miesto, ktoré je vyhľadávaným a hojne navštevovaným verejnosťou," vysvetlil konateľ VPP Pavol Findura.

Ako doplnil, univerzita chce i výsadbou nového stromoradia ukázať, že akademické prostredie má presah aj do rôznych praktických oblastí života. "SPU záleží na regióne a chce ho pozitívne ovplyvňovať," dodal Findura.