Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Ponitrianske múzeum predstaví výsledky chovateľskej práce poľovníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vystavené trofeje a sprievodný katalóg poskytujú prehľad o počte zveri v revíroch, správnom selektívnom love trofejových jedincov, ako i bodovanie trofejí a udeľovanie medailí.

Nitra 10. marca (TASR) – Výsledky chovateľskej práce poľovníkov, ktorých združuje Obvodná poľovnícka komora v Nitre, predstaví výstava Trofeje poľovnej zveri. V priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre ju v piatok 23. marca otvoria slávnostné fanfáry Halali Tria. Na 32. ročníku výstavy budú môcť návštevníci vidieť takmer 586 kusov trofejí raticovej zveri a lebiek šeliem ulovených v poľovníckej sezóne 2017/2018, informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Výstava potrvá do 22. apríla tohto roka.

Vystavené trofeje a sprievodný katalóg poskytujú prehľad o počte zveri v revíroch, správnom selektívnom love trofejových jedincov, ako i bodovanie trofejí a udeľovanie medailí. Výstava je doplnená preparátmi poľovných druhov zveri zo zbierok Ponitrianskeho múzea.

„Lov zveri je tak starý ako ľudstvo. Vplyvom rozvoja civilizácie sa postupne menil pohľad na voľne žujúcu zver a jej lov, ktorý bol v minulosti závislý od súhlasu vlastníka pôdy. V 50. rokoch 20. storočia nastalo zľudovenie poľovníctva a nárast poľovníkov z radov bežných občanov,“ skonštatovala Packová-Zahradárová. Vystavované trofeje sú odrazom nielen samotnej úrovne genofondu, ale aj celého systému celoročnej starostlivosti o zver ako zložky prírodného bohatstva Slovenskej republiky.