Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Prdiprášok doktora Proktora pripravuje Staré divadlo Karola Spišáka

Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hra rozpráva príbeh vynálezcu doktora Proktora a jeho dvoch detských pomocníkov Bulleho a Lisy, ktorí vymyslia využitie pre unikátny prdiprášok.

Nitra 21. novembra (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre začalo v týchto dňoch s prípravou detskej inscenácie Prdiprášok doktora Proktora. Ide o dramatizáciu známeho románu nórskeho spisovateľa Jo Nesba v preklade Evy Lavríkovej.

Hra rozpráva príbeh vynálezcu doktora Proktora a jeho dvoch detských pomocníkov Bulleho a Lisy, ktorí vymyslia využitie pre unikátny prdiprášok. „Vďaka jeho účinkom si užijú veľa zábavy a zachránia oslavy najväčšieho nórskeho štátneho sviatku Dňa nezávislosti a ponúknu doktorovi Proktorovi nádej odísť do Paríža za jeho životnou láskou,“ hovoria o inscenácii jej tvorcovia.

Ako zároveň pripomenuli, prostredníctvom tejto hry chcú ukázať, že človek bez ohľadu na výšku a vek dokáže vďaka svojej inteligencii a vytrvalosti dosiahnuť veľké veci. Inscenáciu bude režírovať Gejza Dezorz, ktorý patrí k najprogresívnejším bábkarským slovenským tvorcom.

Dezorz vo svojich inscenáciách spája postupy a výrazové prostriedky klasického bábkového divadla s novými technológiami a inšpiráciou v popkultúre. Na dosky SDKS sa vracia po 16 rokoch. „Naštudovanie Prdiprášku doktora Proktora v jeho réžii preto sľubuje inscenáciu plnú humoru, napätia, kde sila rozumu a neobyčajného priateľstva zvíťazí nad ľudskou závisťou a chamtivosťou,“ zdôraznili tvorcovia hry.