Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

V Šali vznikne ihrisko, ktoré bude replikou kláštora v meste Oroszlány

Šaľa, ilustračná snímka. Foto: TASR

Jeho výstavba je súčasťou projektu s názvom Cultplay – vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva.

Šaľa 29. júna (TASR) – V Šali by malo už čoskoro vyrásť detské ihrisko, ktoré bude replikou historickej pamiatky, ktorá sa nachádza v maďarskom meste Oroszlány. Jeho výstavba je súčasťou projektu s názvom Cultplay – vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva.

Šaľa sa do projektu zapojila spolu s ďalšími ôsmimi mestami. „Vďaka tomu vyrastie v budúcnosti v našom meste tematické ihrisko podľa historickej pamiatky Majk. Ide o repliku historického kláštorného komplexu z mesta Oroszlány. V tomto partnerskom meste sa zasa budú môcť deti zahrať na zmenšenine šalianskeho renesančného kaštieľa,“ vysvetlila Erika Kollerová z mestského úradu.

Tematické parky Cultplay budú využívané najmä ako detské ihriská. Ich súčasťou však budú aj rozšírené informácie o ostatných atrakciách v partnerských obciach. „Dostupné budú formou internetovej aplikácie v troch jazykoch, slovenskom, maďarskom a anglickom. Každý z parkov bude do pozornosti návštevníkov odporúčať iný park, lákajúc tak návštevníkov z jednej strany Dunaja na druhú,“ uviedla Kollerová.

Ako doplnila, výstavba ihrísk a sprievodné podujatia budú realizované postupne v každom zo zapojených miest, plánovaný termín ukončenia projektu je do konca budúceho roka. „Ihrisko, ktoré hravou formou priblíži históriu partnerského mesta, vznikne v Šali v areáli zimného štadióna,“ dodala.