Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Strieborná minca pripomína uznanie slovanského liturgického jazyka

Nitrianske biskupstvo v Kňazskom semináre sv. Gorazda v Nitre slávnostne uviedlo do života zberateľskú mincu k 1150. výročiu uznania slovanského liturgického jazyka (na snímke). Nominálna hodnota striebornej mince je 10 eur. Jej úlohou je pripomenúť udalosti z prelomu februára a marca v roku 868, kedy pápež Hadrián II. posvätil slovanské knihy, schválil liturgiu v staroslovenskom jazyku, vysvätil Metoda za kňaza a dal vysvätiť niekoľkých Konštantínových a Metodových žiakov za kňazov a diakonov. Nitra, 28. februára 2018. Foto: TASR - Mincovňa Kremnica

Úlohou mince je pripomenúť udalosti z prelomu februára a marca v roku 868, kedy pápež Hadrián II. posvätil slovanské knihy a schválil liturgiu v staroslovenskom jazyku.

Nitra 28. februára (TASR) – Nitrianske biskupstvo v stredu popoludní v Kňazskom semináre sv. Gorazda v Nitre slávnostne uviedlo do života zberateľskú mincu k 1150. výročiu uznania slovanského liturgického jazyka. Nominálna hodnota striebornej mince je 10 eur.

Jej úlohou je pripomenúť udalosti z prelomu februára a marca v roku 868, kedy pápež Hadrián II. posvätil slovanské knihy, schválil liturgiu v staroslovenskom jazyku, vysvätil Metoda za kňaza a dal vysvätiť niekoľkých Konštantínových a Metodových žiakov za kňazov a diakonov.



Vo verejnej anonymnej súťaži vyberala odborná komisia spomedzi deviatich výtvarných prác od ôsmich autorov. Na základe jej odporučenia schválila Banková rada Národnej banky Slovenska na realizáciu výtvarný návrh Romana Lugára, ktorý získal prvú cenu. Ako informoval Milan Kubík z Mincovne Kremnica, ktorá zberateľskú mincu razí, komisia pri víťaznom návrhu ocenila výtvarnú kvalitu a fakt, že obe strany sú vo vzájomnom vyváženom kompozičnom súlade.

Na averze je citácia plakety z Bojnej, ktorá symbolizuje ranné kresťanstvo na našom území. Je tu použitá aj symbolika gréckeho kríža. Na reverze je latinský kríž symbolizujúci Rím. Pod ním sú umiestnené správne ikonograficky zobrazené postavy vierozvestcov Konštantína a Metoda, ktoré sú významovo prepojené so zobrazením ukrižovaného Krista. „Použitý motív hlaholiky na averze i reverze symbolizuje slovanský liturgický jazyk,“ uviedol Kubík.