Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Pestovateľom zo Šurian sa tento rok darilo, pochválili sa na výstave

Na snímke výstava ovocia, zeleniny a kvetov v Nitrianskom Hrádku v sobotu 16. septembra 2017. Foto: TASR - Andrej Budai

Na každoročnej septembrovej výstave sa návštevníci mohli pokochať na 150 výpestkoch od približne 50 miestnych pestovateľov.

Šurany 16. septembra (TASR) - Pestovatelia ovocia a zeleniny v Nitrianskom Hrádku, mestskej časti Šurian v okrese Nové Zámky, a okolí, ktorí dnes prezentovali svoje plody na výstave ovocia, zeleniny a kvetov, sa na tohtoročnú úrodu nesťažujú. Ako TASR informovala spoluorganizátorka podujatia Martina Hlavatá, takmer 150 výpestkov vystavuje približne 50 miestnych pestovateľov.

Podujatie je zamerané na ovocie, zeleninu a kvety, pričom ho organizátori tento rok doplnili o bylinkovú časť. "Pripravili sme aj bylinkovú záhradu, keďže je v súčasnosti hitom robiť si pri dome takéto bylinkové záhrady. Cieľom bolo inšpirovať návštevníkov, ako si možno takú záhradku spraviť a súčasne aj dať do povedomia, ktoré bylinky sú na čo dobré. Mnohí ľudia totiž bylinky nepoznajú a nevedia, z ktorých sa dá spraviť čaj, ktoré majú funkciu hojenia a podobne. Každoročne sa do výstavy zapájajú aj deti z Materskej školy v Nitrianskom Hrádku svojimi prácami z kvetov, ovocia a zeleniny. Výstavu organizujeme každý rok v mesiaci september," povedala Hlavatá.

Keďže mesto leží v južnej časti Slovenska, v tejto oblasti sa darí takmer všetkým plodinám, ovocným stromom či kríkom. "U nás prevažuje pestovanie ovocia, najmä jabloní, hrušiek či sliviek. Robí sa tu kvalitná pálenka, a keďže sa darí aj viniču, nechýba dobré víno. V poslednom období skúšame pestovať i podzemnicu olejnú, zo zahraničných plodín aj mišpule, rôzne druhy paradajok. Tento rok bol veľmi suchý, takže sme museli viac zavlažovať. Kto sa o to dobre staral, úrodu mal dobrú, výpestky sú pekné a zdravé," vyjadril sa miestny pestovateľ Dušan Fiľaga.

Minulý rok bol chladnejší a bolo viac vlahy, takže sa do takej miery nemuselo zavlažovať. "Prejavilo sa to však na chorobách, ktoré do väčšej miery napadli ovocné stromy. Plody nemali takú kvalitnú farbu ako tento rok. Vlhko a hmly spôsobujú chorobu stromov chrastavitosť. Tohtoročné jarné mrazíky nám síce urobili trochu škrt cez rozpočet, najmä na stromoch mráz poškodil a znehodnotil malé plody a tiež vinič. Avšak leto a vysoké teploty to vynahradili a čo na stromoch zostalo, to sme sa snažili zachrániť závlahou a postrekmi," uviedol Fiľaga.

Ďalší miestny pestovateľ Jozef Hučík sa venuje 15 druhom paradajok, paprikám, zeleru, ale aj hruškám williamsovkám, Boscova fľaška či rôznym druhom jabĺk. "U mňa bola úroda o niečo horšia ako minulý rok, keďže mám záhradu postavenú na sever, odkiaľ najčastejšie prefukujú silné vetry a vznikajú mrazy. Niektoré odrody to chytili aj tento rok, no u tých, ktoré mám v závetrí, je úroda dobrá. Najmä úroda hrušiek bola veľmi dobrá," dodal Hučík.