Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

V Divadle Andreja Bagara sa pracuje aj počas divadelných prázdnin

Na archívnej snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podľa slov riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho je už vypracovaný aj projekt nového osvetlenia Štúdia.

Nitra 17. júla (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre čakajú v priebehu leta viaceré údržbárske a rekonštrukčné práce. Aj počas divadelných prázdnin bude pokračovať renovácia Štúdia DAB, kde prebiehajú práce na oprave javiskových stolov. Súčasne sa začalo s prípravou ďalšej modernizácie vybavenia divadla.

Podľa slov riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho je už vypracovaný aj projekt nového osvetlenia Štúdia. „Riešime aj havarijný stav transformátora, ktorý by bez údržby mohol ohroziť prevádzku divadla v budúcej sezóne. Počas leta sa bude opravovať aj javisková technika vo veľkej sále,“ uviedol.

Ako pripomenul, modernizácia budovy i vybavenia DAB prebiehala prakticky celú uplynulú sezónu. V priebehu zimných mesiacov sa zrealizovala výmena osvetlenia vo foyeri a v ďalších priestoroch divadla. „Ide o smart systém, ktorý je energeticky úsporný. Boli nainštalované LED technológie, ktoré dokážu meniť farebnosť a tým napríklad doplniť aj charakter predstavenia alebo iného podujatia. Nové osvetlenie dostali aj rôzne estetické a umelecky hodnotné prvky v interiéry divadla. Vďaka tomu pôsobia ešte atraktívnejšie ako doteraz. Osvetlené sú aj vystavené divadelné kostýmy i portrétne fotky našich hercov,“ vysvetlil Dóczy.

Súčasťou inovácií je aj modernizácia zvuku vo veľkej sále, vďaka ktorej sa zvýšila zrozumiteľnosť textov i spevu. „K zmenám došlo aj v Štúdiu DAB, ktoré je znovu variabilné, dispozične zmenené a pre divákov pohodlnejšie,“ doplnil riaditeľ DAB.