Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Jarku sa uskutočnil snem regionálneho združenia ZMOS

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hosťom snemu bol výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány.

Nitra 2. februára (TASR) - Obce z regiónu Nitra sa tento týždeň stretli na prvom povolebnom sneme regionálneho Združenia miest a obcí (ZMOS). Hostiteľskou obcou bol Jarok. TASR o tom informoval predseda združenia Ladislav Hroššo.

Po schválení programu a orgánov snemu predniesol predseda správu o činnosti v roku 2018. "Informoval som o rokovaniach rady združenia, záveroch vlaňajšieho snemu, boli zhrnuté výsledky práce zástupcov združenia v rámci republikového ZMOS-u. Odzneli tiež informácie z výjazdového školenia, ktoré sa uskutočnilo v septembri 2018 s názvom Krásy moravsko-slovenského pohraničia a miestna samospráva," uviedol Hroššo.

V súvislosti s komunálnymi voľbami bolo potrebné zvoliť orgány združenia na obdobie 2019 – 2022. Predsedom združenia bol opätovne, jednomyseľne zvolený Ladislav Hroššo, volila sa rada združenia v desaťčlennom zložení a revízna komisia. Podpredsedom sa stal starosta obce Kolíňany Róbert Balkó.

Hosťom snemu bol výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány, ktorý informoval o aktuálnej činnosti republikového združenia, požiadavkách voči ústredným orgánom štátnej správy a príprave májového snemu, na ktorý regionálny snem delegoval svojich zástupcov.

Delegáti v diskusii poukazovali najmä na prijaté zákony. "Tie negatívne ovplyvňujú hospodárenie a prevádzku obcí v oblasti údržby miestnych komunikácií, zabezpečovanie obedov pre deti v materských a neskôr aj v základných školách. Nespokojnosť vyjadrili aj s pomalým riešením podaní s pozemkovým fondom či navrhované nerovnomerné rozloženie zdravotných zariadení v území," doplnil predseda regionálneho združenia.