Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

V Komárne napreduje rekonštrukcia Župného domu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Drozd

Pokračovanie rekonštrukcie fasády Župného domu sa dotýka dvoch strán prednej časti, čo samosprávu bude stáť 104.278 eur.

Komárno 19. septembra (TASR) - Rekonštrukcia Župného domu v Komárne pokračuje, pracuje sa nielen na fasáde, ale aj vo vnútorných priestoroch na prízemí. Ako TASR informoval Péter Szitás zo sekretariátu primátora, ukončenie prác je na pláne ešte v tomto roku, pričom samospráva na ne investuje 135.000 eur.

Postupná rekonštrukcia Župného domu sa začala pred dvoma rokmi, najprv išlo o jedno krídlo prízemia, minulý rok sa dokončila obnova druhej polovice prízemia a hlavného priečelia budovy. "V tomto roku pokračujú práce vonku aj vnútri súčasne. V interiéri sa za 30.000 eur dokončuje oprava poslednej etapy prízemia, vďaka čomu bude možné opätovne využívať celé prvé nadzemné podlažie," povedal Szitás.

"Považujeme za dôležité, aby sme obnovovali historické budovy, ktoré stavali naši predkovia. V prípade Župného domu je vidieť ten dlhoročný proces, vďaka ktorému sa opätovne stane pýchou nášho mesta. Obnoví sa aj okolie budovy, po skrášlení blízkeho centrálneho parku prichádza na rad aj oprava cesty, vrátane zmodernizovania inžinierskych sietí vedúcich pod ňou," uviedol primátor Komárna László Stubendek.

Pokračovanie rekonštrukcie fasády Župného domu sa dotýka dvoch strán prednej časti, čo samosprávu bude stáť 104.278 eur. "Keďže ide o kultúrnu pamiatku, práce vykonávajú reštaurátori na základe presných štúdií. S prácou zhotoviteľa rekonštrukcie pod vedením Ondreja Csütörtökiho sa stretávame na viacerých miestach Komárna. Pod ich rukami ožili napríklad obe brány historickej pevnosti alebo napríklad fasáda kostola sv. Ondreja. Práce na Župnom dome potrvajú do konca októbra," dodal viceprimátor Béla Keszegh.

Verejné obstarávanie zahŕňa celé priečelie, ktoré bude reštaurované po častiach. Práce však pokračujú v závislosti od toho, akú čiastku schváli mestské zastupiteľstvo. "V takejto forme sa podarilo vybojovať ešte výhodnejšiu cenu, pôvodná suma nákladov klesla o tisíce eur. Rovnako pri plánovaní ďalších úsekov je možné odobriť pri rozhodovaní o rozpočte presné sumy," doplnil Keszegh.

"Pôvodnú budovu Župného domu postavili v roku 1798 v neskoro barokovom štýle. Prvá prestavba sa uskutočnila v roku 1813, keď sa na nej objavili typické formy klasicistického staviteľstva. Súčasné riešenie priečelia sa zrodilo pri prestavbe v 80. rokoch 19. storočia," pripomenul históriu budovy Stubendek.