Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

V nitrianskych školách nevarili z mäsa infikovaného salmonelou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Väčšina kuracích rezňov, v ktorých by sa mohla vyskytovať salmonela, by v týchto chvíľach už mala byť v distribučnom sklade spoločnosti Sniežik, ktorá poľské mäso priviezla z Česka.

Nitra 21. apríla (TASR) – Väčšina kuracích rezňov, v ktorých by sa mohla vyskytovať salmonela, by v týchto chvíľach už mala byť v distribučnom sklade spoločnosti Sniežik, ktorá poľské mäso priviezla z Česka. Pre TASR to potvrdila vedúca Oddelenia hygieny výživy na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre Darina Pintová. Podľa jej slov boli všetky stravovacie zariadenia v územnej pôsobnosti RÚVZ kontaktované a informované o opatreniach na zamedzenie prípadnej nákazy salmonelou.

„Mäso je už vrátené vo firme Sniežik. My ešte budeme robiť náhodné kontroly, aby sme si overili, či reštaurácie skutočne vykonali všetky opatrenia, či sa u nich už tieto kuracie rezne nenachádzajú a či sa aj reálne vykonali potrebné sanitárne úkony,“ uviedla Pintová.

Podľa jej slov je momentálne prakticky vylúčené, aby dovezené mäso spôsobilo epidémiu alebo väčšie rozšírenie salmonelózy. „V okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce, ktoré patria do našej územnej pôsobnosti, už takéto riziko v podstate nehrozí. Ani v jednom z týchto troch okresov nebolo mäso dodané do školských jedální. Distribuované bolo iba do jednej reštaurácie v Šali a do dvoch zariadení spoločného stravovania vo Vrábľoch,“ povedala Pintová. Jedlá z infikovaného mäsa sa varili iba v jednej z vrábeľských reštaurácií. Bolo však zrejme dostatočne tepelne spracované, takže k nákaze ľudí nedošlo. „Dnes sa technologické postupy pri varení prísne dodržiavajú. Tak to bolo aj v tomto prípade. Mäso bolo konzumované 14. apríla, čiže inkubačná doba je už za nami. Ak sa salmonelóza neprejavila u nikoho doteraz, je nepravdepodobné, že by sa tak stalo s ešte dlhším časovým odstupom,“ dodala Pintová.

Konateľ spoločnosti Sniežik Karol Černák pripomenul, že jeho firma spravila všetky dostupné kroky na zamedzenie predaja a konzumácie mäsa podozrivého z výskytu salmonely. Podľa jeho slov firma Sniežik informovala svojich odberateľov o hrozbe nákazy hneď, ako prišlo z ČR hlásenie, že sa v jednej vzorke odobratej z celkového množstva 10 ton našiel zvýšený nález baktérie salmonely. „My sme tovar zablokovali, hneď ako 17. apríla prišlo hlásenie. Mäso však bolo dovezené 10. apríla a týždeň sa už predávalo. Všetkých zákazníkov sme o náleze hneď informovali a začali sme tovar z prevádzok sťahovať. V plnej miere pri tom spolupracujeme s Veterinárnou a potravinovou správou. Chcem poznamenať, že baktéria salmonely sa našla v Českej republike. Do dnešného dňa nikto neodobral vzorky z kuracieho stehenného rezňa a netestoval ich na prítomnosť baktérie salmonely vo výrobkoch distribuovaných na Slovensku. Do dnešného dňa neboli odnikiaľ hlásené žiadne zdravotné problémy. Napriek tomu a napriek nášmu postoju voči našim zákazníkom sa však stretávame s kampaňou zameranou proti našej firme,“ skonštatoval Černák.