Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Víkend v Nitre oživia jarmoky, tvorivé dielne a hudobné vystúpenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Edmund Örzsik

Na Svätoplukovom námestí sa v sobotu koná tradičný Nitránsky rínek a v mestskej časti Zobor zasa prebiehajú Svätourbanské slávnosti.

Nitra 26. mája (TASR) – Obyvatelia Nitry i návštevníci mesta môžu počas víkendu zažiť jarmočnú atmosféru spojenú s ochutnávkami dobrých jedál a ukážkami práce remeselníkov. Na Svätoplukovom námestí sa v sobotu koná tradičný Nitránsky rínek a v mestskej časti Zobor zasa prebiehajú Svätourbanské slávnosti.

Nitránsky rínek ponúka okrem gurmánskych špecialít aj hudobné vystúpenia i stánky umeleckých remeselníkov. Ako informovali organizátori z občianskeho združenie Nitrafiesta, chýbať nebudú ani viaceré hudobné vystúpenia, tvorivé dielne, pohybové aktivity a divadelné predstavenie pre deti.

Sviatok patróna vinohradníkov svätého Urbana sa už ôsmykrát oslavuje počas celého víkendu na Zobore, ktorý je tradičnou vinohradníckou oblasťou Nitry. Organizátori pripravili pre návštevníkov Zoborské trhové mestečko na priestranstve pred penziónom ARTin. Súčasťou programu je ochutnávku halušiek zo súťaže o varešku Jožka Dóczyho, Oldies party a hudobné i tanečné vystúpenia.

V rámci slávností sa bude konať aj vínny festival, viacero koncertov a umeleckých vstúpení. „V nedeľu 27. mája sa uskutoční aj slávnostná svätá omša ku cti svätého Urbana, požehnanie viníc a farské agapé,“ informovali organizátori, ktorými sú Ber Cash a mesto Nitra.