Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Vodohospodárske múzeum v Komárne predstavuje históriu povodia Dunaja

Dunaj. Foto: TASR - Michal Svítok

Súčasťou múzea je bohatá fotodokumentácia, ktorá zachytáva povodie Dunaja z roku 1965, ale aj prietrž hrádze, počas ktorej bolo z okolia vysťahovaných vyše 53.600 ľudí.

Komárno 22. marca (TASR) - Záujemcovia o históriu vodohospodárskych diel mali v piatok počas Svetového dňa vody možnosť navštíviť Vodohospodárske múzeum v Komárne. Múzeum je umiestnené v bývalej zámočníckej a kováčskej dielni na Alžbetinom ostrove a funguje zhruba štyri roky, uviedol pracovník Slovenského vodohospodárskeho podniku Alojz Frühauf.

V priestoroch múzea sú umiestnené staršie artefakty, pol storočia staré dokumenty či pečiatky, ale aj motocykel z 50. rokov minulého storočia, na ktorom vykonávali strážcovia obhliadky vodných tokov. K zaujímavým exemplárom patrí potápačské rúcho z minulého storočia a prístroj, ktorý zabezpečoval potápačovi prívod vzduchu.

Súčasťou múzea je bohatá fotodokumentácia, ktorá zachytáva povodie Dunaja z roku 1965, ale aj prietrž hrádze, počas ktorej bolo z okolia vysťahovaných vyše 53.600 ľudí. Návštevníci môžu v múzeu vidieť aj podobizeň grófa Enea Lanfranconiho, ktorý ako prvý vypracoval projekt regulácie Dunaja, aby ochránil Bratislavu pred povodňami.