Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Počasie

V Česku hrozia prívalové zrážky aj krúpy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Búrky sa budú tvoriť v súvislosti so zvlneným studeným frontom, ktorý cez územie Česka postupuje od západu.

Praha 13. septembra (TASR) - Silné búrky sa v stredu popoludní, večer i v noci na štvrtok môžu objaviť v juhovýchodnej polovici Česka. Pred prívalovými zrážkami, krúpami a nárazmi vetra v stredu varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Búrky sa budú tvoriť v súvislosti so zvlneným studeným frontom, ktorý cez územie Česka postupuje od západu. "V silných búrkach sa ojedinele vyskytnú prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 40 mm a najmä večer a v noci na Morave, kde môžu búrky prechádzať aj opakovane cez jedno miesto, aj vyššie," uviedli meteorológovia.

Neskôr popoludní sa podľa nich môžu vyskytnúť krúpy vo veľkosti do dvoch centimetrov a nárazy vetra okolo 70 km/h. Nad ránom by sa situácia mala upokojiť.

Pri prívalových zrážkach je možné očakávať zaplavenie podchodov, podjazdov či pivníc. Nárazy vetra môžu lámať vetvy stromov. "Je potrebné dbať na bezpečnosť najmä s ohľadom na nebezpečenstvo zásahu bleskom a úrazy padajúcimi a poletujúcimi predmetmi," upozornili meteorológovia. Pri šoférovaní odporúčajú znížiť rýchlosť.

Varovanie ČHMÚ platí od stredajšieho popoludnia do štvrtkových skorých ranných hodín v celom Juhomoravskom, Zlínskom, Olomouckom a Moravskosliezskom kraji a tiež v časti Vysočiny, Pardubického a Juhočeského kraja.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)