Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Na horách bude pršať a fúkať silný vietor, platí druhý lavínový stupeň

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

V Západných, Vysokých a západnej časti Nízkych Tatier bude hlavným lavínovým problémom vetrom previaty sneh.

Žiar 23. februára (TASR) - Počasie v slovenských horách bude počas piatka ovplyvňovať zvlnený studený front, ktorý prinesie na mnohých miestach dážď a silný vietor. Hranica sneženia bude 1600 metrov nad morom. Platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

V Západných, Vysokých a západnej časti Nízkych Tatier bude hlavným lavínovým problémom vetrom previaty sneh. A to predovšetkým na severozápadných, severovýchodných, severných a východných orientáciách vyšších polôh. Na takýchto miestach sa podľa Buliaka budú nachádzať nestabilné dosky a vankúše vetrom naviateho snehu, ktoré nebudú dostatočne zviazané s tvrdou podkladovou vrstvou.

"Uvoľnenie lavín bude možné predovšetkým na záveterných svahoch a žľaboch s veľkým sklonom. Na hrebeňoch najvyšších polôh silný štvrtkový (22. 2.) vietor vytvoril mohutné preveje," priblížil Buliak.

Druhým lavínovým problémom od stredných polôh nižšie bude mokrý sneh, ktorý vplyvom oteplenia oťažie. Najnebezpečnejšie budú svahy s viditeľnými nátržami. "Na týchto miestach sa môžu počas dňa vyskytnúť aj samovoľné základové lavíny," dodal.

Buliak upozornil, že vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier bude hlavným lavínovým problémom mokrý sneh. Pokrývka bude vplyvom dažďa premočená a oťažie.

Snehová pokrývka na horách je podľa HZS rôznorodá. V najnižších polohách sa už nenachádza súvislá vrstva snehu. Od stredných polôh vyššie silný vietor a snehové zrážky spôsobia, že na náveterných stranách pohorí bude povrch snehu tvrdý, miestami až ľadový. Na záveterných stranách najvyšších polôh sa budú nachádzať dosky a vankúše nestabilného snehu, na hrebeňoch preveje.