Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Kvôli počasiu sú v ČR tisíce domácností bez prúdu

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Popadané stromy a konáre spôsobili pretrhanie vodičov a poškodenie izolátorov.

Praha 23. decembra (TASR) - Silný vietor, sneženie a dážď komplikujú v sobotu dopravu na väčšine územia Českej republiky. V dôsledku nepriaznivého počasia sa bez elektriny ocitli tisíce domácností, najmä v severných Čechách, kde popadané stromy spôsobili výpadok prúdu na vyše 13.000 odberných miestach, uvádza TASR podľa portálu Novinky.cz

Hovorkyňa severočeskej pobočky energetickej spoločnosti ČEZ uviedla, že popadané stromy a konáre spôsobili "pretrhanie vodičov a poškodenie izolátorov". Vinu pripísala najmä silnému vetru v kombinácii s čerstvým mokrým snehom. Za najviac postihnuté označila obce v oblasti Krušných hôr, ale napríklad aj v okolí mesta Úštěk či susednom regióne Českolipsko.

V permanentnom nasadení sú hasiči aj v južných Čechách. "Zasahujeme takmer nepretržite po celom kraji," povedala hovorkyňa hasičov v Juhočeskom kraji a dodala, že v noci na sobotu bola situácia asi najhoršia v meste Vimperk a okolí. Najväčšie problémy podľa nej spôsoboval silný vietor a neskôr aj ťažký mokrý sneh.

V regióne južných Čiech mali hasiči v noci na sobotu 160 výjazdov. V dôsledku silného vetra tam energetická spoločnosť E.GD evidovala v sobotu dopoludnia výpadky prúdu vo vyše 41.000 domácnostiach, a to v Juhočeskom, Juhomoravskom aj Zlínskom kraji a tiež na Vysočine.

Problémy v doprave hlásili aj z viacerých oblastí na Českomoravskej vrchovine, a tiež v okrese Bruntál a časti okresu Opava v Moravskosliezskom kraji.

Zrážky a vietor sa v ČR podľa meteorológov očakávajú aj v nasledovných dňoch, avšak už v nedeľu by sa malo od západu začať výrazne otepľovať. Počasie sa zrejme čiastočne stabilizuje až 26. decembra, keď by sa mal zmierniť vietor a nemalo by už toľko pršať.