Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Najmä na menších tokoch je predpoklad prechodného vzostupu vodných hladín.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - V utorok sa začalo avizované obdobie teplotne podnormálneho počasia, s častými, avšak nevýraznými zrážkami, od stredných polôh snehovými. Na horách je nutné počítať s návratom do zimných podmienok a novou snehovou pokrývkou. V nižších polohách bude najväčším rizikom najmä pokles nočnej teploty vzduchu pod nula stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"V týchto chvíľach na mnohých miestach naďalej prší. S výrazným ochladením súčasne pozorujeme pokles nulovej izotermy a hranice sneženia, aktuálne sa vyskytuje už v stredných polohách nad cca 1100 až 1200 metrov nad morom," zhodnotili meteorológovia.

Na vodných tokoch eviduje SHMÚ mierny vzostup až vzostup. V priebehu dňa, najmä podvečer predpokladá ubúdanie zrážok. Najmä na menších tokoch je predpoklad prechodného vzostupu vodných hladín. "Zároveň nepredpokladáme dosiahnutie stupňov povodňovej aktivity. V druhej polovici dňa očakávame prechod do poklesu," načrtli odborníci.

Zrážky sa od pondelkového (15. 4.) večera vyskytli na celom území. Ich ťažiskom bola najmä väčšina západného Slovenska, kde meteorológovia zaznamenali denné úhrny zväčša od 15 do 30 milimetrov, vynímajúc hraničné okresy s Českom a Poľskom. "Na návetriach Malých Karpát a Vtáčnika napršalo ešte o niečo viac - okolo 40 milimetrov. Na ostatnom území sa úhrny zrážok pohybovali v intervale od päť do 15 milimetrov," priblížili. Na hornom Spiši a Zamagurí úhrny zrážok nepresiahli päť milimetrov. Večer zaznamenal SHMÚ aj búrky, postupovali juhom Podunajskej nížiny.