Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

Pre niektoré okresy zvýšili výstrahy pred vetrom na horách

Na archívnej snímke prostredie Národného parku Nízke Tatry. Foto: TASR

Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier očakávajú meteorológovia vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. apríla (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahy pred vetrom na horách. Týka sa to okresov Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Platia pre ne výstrahy druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier očakávajú meteorológovia vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h, čo je silná až mohutná víchrica. "Rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," pripomína SHMÚ s tým, že sa to týka napríklad pešej turistiky či horolezectva.

So silnejším vetrom treba počítať aj v okresoch Námestovo, Žilina, Dolný Kubín a Martin, pre ktoré platia výstrahy prvého stupňa.

V severnejších okresoch platia tiež výstrahy pred dažďom, na západnom Slovensku si treba dávať pozor na silnejší vietor.