Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

Pre výrazné oteplenie HZS očakáva mokré lavíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V dôsledku silného oteplenia je sneh prevažne mokrý. Výnimkou sú severné orientácie v najvyšších polohách Tatier, kde sa stále nachádzajú dosky, vankúše a preveje.

Žiar 27. februára (TASR) - Výskyt mokrých lavín očakáva v utorok v dôsledku výrazného oteplenia Horská záchranná služba (HZS) takmer vo všetkých nadmorských výškach slovenských pohorí. V Tatrách nad pásmom lesa prevláda zvýšené nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informovali o tom zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

"Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, tiež sa očakáva uvoľnenie spontánnych lavín. Vyskytovať sa budú predovšetkým na strmých svahoch a v žľaboch, kde pripadlo najviac snehu počas posledného sneženia," konkretizovali horskí záchranári. V polohách do 2000 metrov nad morom sa na trávnatých svahoch môžu vyskytnúť aj kĺzavé základové lavíny.

V dôsledku silného oteplenia je sneh prevažne mokrý. Výnimkou sú severné orientácie v najvyšších polohách Tatier, kde sa stále nachádzajú dosky, vankúše a preveje. Vetrom exponované hrebene sú často vyfúkané na tvrdý až zľadovatený povrch. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od nadmorskej výšky 1100 až 1200 metrov, nad hranicou lesa dosahuje výšku jeden až tri metre.

Vo Fatrách prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. "Uvoľnenie lavíny je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Očakáva sa aj uvoľnenie spontánnych mokrých lavín na strmých svahoch," upozornili z HZS.