Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

Takto teplý september Slováci ešte nezažili, prekonal všetky rekordy

Na snímke javorový list s jesenným sfarbením leží na tráve v lesoparku. Foto: TASR - Daniel Stehlík

V septembri sa podľa jeho slov zaznamenala na Slovensku najvyššia priemerná teplota od roku 1872, a to 19,7 stupňa Celzia.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Mesiac september bol na Slovensku najteplejším septembrom v histórii zaznamenávania. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom utorkovom brífingu.

"Mesiac september bol najteplejším septembrom aj globálne, prekonal aj ten v roku 2020," povedal klimatológ SHMÚ Peter Kajaba. V septembri sa podľa jeho slov zaznamenala na Slovensku najvyššia priemerná teplota od roku 1872, a to 19,7 stupňa Celzia.

"Rekordných 26 letných dní bolo v septembri zaznamenaných v Želiezovciach. Druhýkrát v histórii sa v septembri nevyskytla na Lomnickom štíte snehová pokrievka," priblížil Kajaba. Dodal, že za september sa na Chopku nezaznamenal žiaden deň s mrazom, na Lomnickom štíte evidujú iba štyri dni.

Aj október bol globálne najteplejším zaznamenaným októbrom. "Prekonal aj ten z roku 2019. Na Slovensku bol druhým najteplejším," poukázal Kajaba.

Počas tohtoročnej jesene sa nameral aj jeden z najväčších rozdielov medzi najvyššou a najnižšou teplotou vzduchu od roku 1961. "Najvyššia teplota bola v septembri zaznamenaná v Želiezovciach (33,2 stupňa Celzia) , najnižšia v novembri na Lomnickom štíte (-20 stupňov Celzia)," zhrnul klimatológ Pavol Faško. Dodal, že v tomto roku predpokladajú aj najteplejší november.