Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Počasie

Tropické dni i sneh v Tatrách: Aj takéto počasie priniesol koniec júla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Tropické hodnoty teploty vzduchu SHMÚ zaznamenal začiatkom minulého týždňa na 65 meteorologických staniciach, čo bolo 66 percent z ich celkového počtu.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Na konci júla bol na Slovensku zaznamenaný výrazný výkyv v hodnotách niektorých charakteristík teploty vzduchu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Tropické hodnoty teploty vzduchu SHMÚ zaznamenal začiatkom minulého týždňa na 65 meteorologických staniciach, čo bolo 66 percent z ich celkového počtu. Nasledujúce dni sa podľa slov meteorológov citeľne ochladilo. "Na niektorých miestach boli okrem búrok zaznamenané aj trvalejšie zrážky a v najvyšších polohách Tatier padal aj sneh," doplnili.

V kontraste boli aj teploty vzduchu, predovšetkým v noci. Ako príklad uviedli Prievidzu, kde namerali 7,5 stupňa Celzia, pričom začiatkom týždňa popoludní tam teplota vzduchu dosiahla 33,8 stupňa Celzia. "Ešte chladnejšie bolo v minulom týždni v noci zo stredy (26. 7.) na štvrtok (27. 7.) na niektorých miestach v kotlinách a horských údoliach," podotkol SHMÚ.

Ojedinele sa na západnom a strednom Slovensku vyskytuje začínajúce a mierne pôdne sucho. "V hlbšej vrstve je ešte výrazné až extrémne sucho lokálne na severe stredného Slovenska a na západnom Slovensku," ozrejmil SHMÚ s tým, že na väčšine západného Slovenska je nasýtenie desať až 30 percent. Zároveň deficit do mínus 60 milimetrov je len lokálne na Orave.

SHMÚ priblížil, že aktuálne prevládajú na Slovensku normálne vlahové podmienky.