Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Počasie

Pri zosuvoch bahna v Tadžikistane zahynulo najmenej desať ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V máji zomrelo po prudkých lejakoch a následných zosuvoch pôdy na juhovýchode Tadžikistanu deväť ľudí.

Dušanbe 20. júla (TASR) – Najmenej desať ľudí zahynulo a dvaja utrpeli zranenia pri zosuvoch bahna na severe Tadžikistanu. Podľa utorkového oznámenia tamojších úradov zosuvy spôsobili prívalové dažde, informovala agentúra AFP.

Nánosy bahna pohltili pastierov v severnom regióne Sogdijský vilájet hraničiacom s Kirgizskom. Počas pátracej akcie záchranári našli telá ôsmich z nich. Ďalších dvoch stále hľadajú.

Telá dvoch žien našli v troskách v dedine ležiacej v tomto regióne, kde nánosy bahna zničili niekoľko domov.

Podľa úradov boli neudržiavané cesty v postihnutej oblasti v dôsledku zosuvov pôdy neprejazdné. Prírodný živel poškodil aj elektrické vedenie, desiatky domov a poľnohospodársku pôdu.

Zosuvy pôdy s obeťami na životoch postihujú hornatý región strednej Ázie každý rok, väčšinou v období jari. V ich dôsledku sú zablokované cesty a tamojší obyvatelia sú často nútení opravovať zničené obydlia. Minulý týždeň vyvolali silné dažde v pohraničných oblastiach medzi Uzbekistanom a Kirgizskom zosuvy bahna, ktoré si vyžiadali najmenej 14 mŕtvych. V máji zomrelo po prudkých lejakoch a následných zosuvoch pôdy na juhovýchode Tadžikistanu deväť ľudí, pripomína AFP.