Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Čo nás čaká po extrémnom teple?

Na snímke kvitnúci orgován na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu v Bratislave 3. apríla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Priemerná denná teplota dosiahla v Piešťanoch 21 °C, čo zodpovedá dlhodobému priemeru vrcholiaceho leta v júli a auguste.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (Teraz.sk) - Ochladenie, ktoré priniesli minulé dni na Slovensku, bolo viac-menej iba symbolické. „Nemôžeme povedať, že počasie by v uplynulých dňoch prechádzalo z extrému do extrému. Priliehavejšie by bolo povedať, že sa extrémne teplé počasie strieda s normálnymi teplotami vzduchu pre toto ročné obdobie,“ uviedol pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Podľa jeho slov teplotný extrém predstavovali priemerné denné teploty, ktoré sa na Slovensku vyskytovali v prvej polovici apríla. Napríklad priemerná denná teplota dosiahla v pondelok a utorok v Piešťanoch 21 °C, čo zodpovedá dlhodobému priemeru vrcholiaceho leta v júli a auguste. Podobne vysoké hodnoty boli zaznamenané aj na iných staniciach južného Slovenska.

Ešte teplejšie bolo v susednej Českej republike. Napríklad 7. apríla v Českých Budějoviciach vystúpila maximálna teplota na 30,9 °C. Bol tým zároveň prekonaný aj národný aprílový rekord. Nad 30 °C u našich západných susedov vystúpila maximálna teplota na viacerých miestach. Išlo teda o mimoriadne skorý výskyt tropického dňa. V Nemecku dokonca zaznamenali aj výskyt tropickej noci, keď minimálna denná teplota neklesla pod 20 °C.

„Veľmi teplú periódu aprílového počasia ukončil v stredu studený front, za ktorým sa na západe Slovenska ochladilo asi o 10 °C. Priemerné denné teploty sa tu tak priblížili dlhodobému priemeru, ktorý je pre aktuálnu ročnú dobu okolo 10 °C. Ochladenie však trvalo len veľmi krátko, pretože už vo štvrtok opäť vystúpila teplota nad 20 °C. No boli aj lokality, kde ochladenie vôbec nezaregistrovali. Napríklad v Boľkovciach pri Lučenci na juhu streného Slovenska vystúpila aj v stredu maximálna teplota na 24° C a rovnako teplo tam bolo aj vo štvrtok,“ doplnil klimatológ.

Snehová pokrývka v apríli v roku 2013.
Foto: Archív Máriusa Kopcsaya


Pri prechode studeného frontu sa nevyskytli očakávané atmosférické zrážky, a tak sa na viacerých miestach západného Slovenska začína prejavovať sucho. Po prechodnom a nevýraznom ochladení sa počas víkendu opäť obnoví prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu, pričom maximálne denné teploty prekročia hranicu 25 °C.

„V tomto mesiaci tak zaznamenáme ďalšie letné dni. Priemerná teplota prvej polovice apríla by mala byť v Hurbanove asi 16.5 °C. Ak by takéto teplé počasie pokračovala aj v druhej polovici tohto mesiaca, apríl by skončil rovnako rekordne teplý ako dva predchádzajúce mesiace. Situácia sa však na budúci týždeň v pondelok radikálne zmení. Od severozápadu k nám začne prenikať studený morský vzduch. Ten spôsobí, že oproti aktuálnemu stavu sa ochladí o 10 až 15 °C,“ avizoval Matejovič.

Ako uviedol, prejavy ochladenia budú citeľné najmä v druhej polovici budúceho týždňa. V horských oblastiach sa vytvorí súvislá snehová pokrývka, pričom nejaké snehové vločky alebo krúpky sa počas budúceho víkendu môžu hlavne v nočných a ranných hodinách vyskytnúť aj v nižších polohách. Po utíšení vetra a zmenšení oblačnosti môže aj v nížinách juhozápadného Slovenska v noci klesnúť teplota pod bod mrazu.

„V druhej polovici budúceho týždňa by sa maximálne teploty mali na juhu Slovenska pohybovať len okolo 10 °C, pričom vplyvom silnejšieho vetra môže byť na pocit ešte chladnejšie. Otázne je, aké množstvo atmosférických zrážok na budúci týždeň spadne. Výdatnejšie zrážky by mohli zmierniť sucho na západe nášho územia,“ povedal klimatológ.


SOBOTA 13. 4. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 6 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 25 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 14. 4. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 20 °C až 27 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 15. 4. 2024
Postupne veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 20 °C až 26 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 16. 4. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 7 °C až 13 °C
Maximálna teplota: 7 °C až 13 °C
SZ vietor až 15 až 35 km/h

STREDA 17. 4. 2024
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: -1 °C až 6 °C
Maximálna teplota: 6 °C až 12 °C
SZ vietor až 15 až 35 km/h

ŠTVRTOK 18. 4. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 1 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 5 °C až 11 °C
SZ vietor až 20 až 45 km/h

PIATOK 19. 4. 2024
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: -3 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 3 °C až 10 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.