Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava

Práve teraz

Poľnohospodári môžu dostať bezúročnú pôžičku do 100.000 eur na
preklenutie obdobia, kým dostanú meškajúce priame platby. Informoval o tom premiér Robert Fico (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Dolnej Krupej.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na sneženie
v okresoch na severnom Slovensku. Informoval o tom na svojom webe.

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so
zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia (FPU). Uviedol to poslanec Národnej rady SR za Hlas-SD Roman Malatinec. Chce, aby mali v rade fondu väčšie zastúpenie regióny.

Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová
verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po rokovaní vlády, ktorá schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR to uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol
smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok. TASR informuje na základe agentúry AFP.

Úvod

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by mala
Národná rada SR schváliť ešte pred letom. Parlament o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Po výjazdovom rokovaní vlády SR v Dolnej Krupej to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vláda SR bude rokovať aj 1. mája, hoci je štátny sviatok.
Venovať sa má aj členstvu Slovenska v Európskej únii. Avizoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej.

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) znamená
účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium. V reakcii na vládou schválený návrh zákona, prinášajúci zmeny v RTVS, to uviedlo opozičné KDH.

Počas rokov 2019 až 2023 sa splnilo všetkých 21 úloh akčného plánu
boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Vyplýva to zo správy, ktorú vzala na vedomie vláda. Materiál však upozorňuje, že hrozba obchodovania s ľuďmi je napriek dosiahnutému naďalej vysoká.

Dlh v zdravotníctve vlani stúpol na 817,03 milióna eur. Ide o
medziročný rast o 4,61 milióna eur. Dlh mohol byť ešte vyšší, ak by nedošlo k dofinancovaniu. Najvyššie záväzky po lehote splatnosti mali štátne univerzitné a fakultné nemocnice.

Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200.000 eur do
Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia.

Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície,i tých,
ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), sa zrýchli. Umožní to zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý NR SR v stredu schválila.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na
Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý schválila vláda.

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu
v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Vláda odmietla návrhy na kandidátov na sudcu
Všeobecného súdu Európskej únie aj Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku.

Kandidáta na nového šéfa Úradu na ochranu osobných údajov SR
navrhne Národnej rade SR vláda bez odporúčania hodnotiacej komisie. Kabinet zrušil uznesenia predchádzajúcich vlád o spôsobe výberu vhodného kandidáta, argumentuje tým, že neviedli k obsadeniu postu.

Mimovládne organizácie sa pre návrh zákona k
Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) obracajú na európske inštitúcie. Do Európskeho parlamentu aj Európskej komisie odovzdajú otvorený list na podporu nezávislosti inštitúcie.

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Envirorezort to
považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou. Vyplýva to z novely zákona, ktorý schválila vláda.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo
svojej výročnej správe za rok 2023 upozorňuje na diskrimináciu Rómov na Slovensku a prípady policajnej brutality voči nim.

Slovensko pri vstupe do EÚ ťahal záujem o tranzíciu po konci studenej
vojny a celková nálada v strednej Európe. Uviedol to pre TASR analytik z českej Asociácie pre medzinárodné vzťahy (AMO) Ondřej Mocek.