Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa

Práve teraz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpi prostredníctvom
videospojenia na májovom summite skupiny G7 v japonskej Hirošime. Potvrdil to v utorok v Kyjeve na tlačovej konferencii s japonským premiérom Fumiom Kišidom, ktorý ho na summit pozval.

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok
vyhlásil, že Irán sa "nehnevá na Európanov" a je pripravený spolupracovať s krajinami, ktoré "slepo nenasledujú" Spojené štáty.

Krajiny strednej a východnej Európy by mali prichádzať s návrhmi,
ktorými Nemecko podporia v prijatí väčšej zodpovednosti za vývoj situácie v Európe. Po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom to povedal český prezident Petr Pavel.

V pondelok (20. 3.) zomrel publicista a diplomat Viliam Roth.
TASR to potvrdil intendant Rádia Slovensko Roman Bomboš.

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok na videokonferencii
s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom opakovane potvrdil, že Maďarsko je v súvislosti s vojnou na Ukrajine zástancom okamžitého prímeria a začatia mierových rokovaní.

Úvod

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal,
že Kyjev pozval Čínu, aby sa stala partnerom pri hľadaní riešenia konfliktu na Ukrajine, a teraz čaká na odpoveď z Pekingu.

Dodávka slovenských stíhačiek Ukrajine sa udeje v priebehu
najbližších týždňov. Bez ďalších detailov to v diskusnej relácii Na telo Plus TV Markíza uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger.

Ceny ropy vzrástli približne o 2 % a zotavili sa tak z prepadu na
15-mesačné minimum v predchádzajúcom dni. Náladu na trhoch zlepšili kroky na záchranu švajčiarskej Credit Suisse, čím sa zmiernilo riziko rozsiahlej krízy s dôsledkami pre ekonomiku a dopyt po rope.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok uviedol,
že bezpečnostné sily objavili arzenál zbraní, ktoré mali byť použité pri "teroristických" útokoch.

Po prerokovaní návrhu na zaradenie územia európskeho významu do
národného zoznamu by si malo ministerstvo vyžiadať od vlastníkov týchto pozemkov písomný súhlas. Žiadajú to nezaradení poslanci okolo T. Tarabu, ktorí podali novelu zákona o ochrane prírody a krajiny.

Americké ministerstvo financií je pripravené intervenovať s cieľom
ochrániť vklady aj v menších amerických bankách, ktorým by hrozili nájazdy klientov s možným rozšírením problému na ďalšie inštitúcie.

Rusko a Čína v spoločnej deklarácii podpísanej prezidentmi
oboch krajín Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom v utorok v Moskve obvinili Spojené štáty z podkopávania bezpečnosti vo svete.

Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Milan Škriniar nenastúpi
v úvodných dvoch zápasoch kvalifikácie ME 2024 proti Luxembursku (23. marca v Trnave) a Bosne a Hercegovine (26. marca v Bratislave). Dôvodom sú dlhotrvajúce problémy s chrbtom.

Ústredná volebná komisia v Čiernej Hore utorňajším zverejnením
oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb konaných v nedeľu potvrdila, že do druhého kola postúpili úradujúci prezident Milo Djukanovič a proeurópsky orientovaný ekonóm Jakov Milatovič.

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti prijala v utorok v Bruseli dve
rozhodnutia súvisiace s Windsorským rámcom, novým spoločným postupom k protokolu o Írsku a Severnom Írsku, o ktorom Európska komisia (EK) a vláda Spojeného kráľovstva dosiahli dohodu koncom februára.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg
v utorok upozornil, že členské štáty Aliancie nezvyšujú výdavky na obranu dostatočne rýchlo. Len sedem z 30 vlani splnilo prísľub, že na obranu vynaložia dve percentá svojho HDP, povedal Stoltenberg.

Taliansky cyklista Giulio Ciccone z tímu Trek Segafredo triumfoval v
utorkovej 2. etape pretekov Okolo Katalánska. V špurte zdolal druhého Slovinca Primoža Rogliča z Jumbo-Visma a tretieho Belgičana Remca Evenepoela z tímu Soudal Quick-Step.

Ak Británia pošle na Ukrajinu ochudobnený urán, Rusko
bude na to nútené reagovať, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin po utorkovom stretnutí s najvyšším predstaviteľom Číny Si Ťin-pchingom v Moskve, informuje TASR.

Po roku systematického poklesu sa predaj starších domov v Spojených
štátoch vrátil vo februári k medzimesačnému rastu. Na druhej strane, stredná cena domu v medziročnom porovnaní klesla a ukončila rekordné obdobie vytrvalého rastu, ktoré trvalo 11 rokov.

Rodičia, ktorým sa nepodarí umiestniť dieťa od troch do piatich rokov
do materskej školy z kapacitných dôvodov, by mohli dostávať kompenzáciu. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní z dielne poslancov okolo strany Hlas-SD.