Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard

Práve teraz

Hokejisti HC Košice sa stali majstrami Tipos extraligy.
V piatom finálovom stretnutí zdolali na domácom ľade HKM Zvolen 3:0 a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy.

Rusko ukradlo nielen územie Ukrajine, ale aj mier Európe
a stabilitu svetu, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Jedným z najúčinnejších adaptačných opatrení proti teplu v mestách
je posilnenie zelenej infraštruktúry. Vyplýva to z analýzy Vedúci! Horia obce!, ktorú publikoval Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

V bratislavskej mestskej časti Petržalka našli podvečer telo
65-ročného muža. Polícia okolnosti udalosti vyšetruje. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odmieta vyjadrenie šéfa
Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára o tom, že zástupcovia rezortu konali v rozpore s uznesením výboru NR SR pre európske záležitosti týkajúcim sa zákazu spaľovacích motorov

Úvod

Ukrajinské ozbrojené sily podľa západných analytikov úspešne zriadili
pozície na východnej strane rieky Dneper. Podnietilo to špekulácie, že by mohlo ísť o prvú známku dlho očakávanej jarnej protiofenzívy Kyjeva.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva
"neodpustí" Washingtonu to, že odmietol udeliť americké víza ruským novinárom, ktorí ho mali sprevádzať na návštevu sídla OSN v New Yorku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vyhlásil, že ak skupina G7
pristúpi k zákazu vývozu do Ruska, Moskva bude reagovať zrušením dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Poľská tenistka Iga Swiateková triumfovala vo dvojhre na antukovom
turnaji WTA v Stuttgarte. Svetová jednotka si vo finále poradila s druhou nasadenou Bieloruskou Arinou Sobolenkovou v dvoch setoch 6:3 a 6:4.

Cesta Ukrajiny k členstvu v Severoatlantickej aliancii (NATO)
bude ešte trvať nejaký čas, pretože NATO nie je v tejto záležitosti jednotné, vyhlásil chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

Rusko zaznamenáva stále viac platieb za dodávky svojich energií v
rubľoch a čínskych jüanoch a v tomto trende plánuje pokračovať. Povedal to cez víkend podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

Británii sa podarilo zo Sudánu evakuovať zamestnancov svojho
veľvyslanectva a ich rodiny. Oznámil to britský premiér Rishi Sunak v čase, keď v tejto africkej krajine naďalej prebiehajú ťažké boje medzi armádou znepriatelenými polovojenskými jednotkami.

Po marcovom výkyve pokračuje česká mena tento rok v nezvyčajnom
posilňovaní. Oproti euru opakovane vylepšuje 15 rokov staré rekordy, pričom podľa niektorých analytikov môže posilňovať ďalej a pokoriť aj hranicu 23 Kč za euro. Informoval o tom server novinky.cz.

Líder mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka
dúfa, že po septembrových voľbách bude možné zložiť príčetnú a proeurópsku vládu bez Smeru-SD a Hlasu-SD. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Prioritou pri eurofondoch je dočerpať v tomto roku najprv zdroje zo
starého programového obdobia. Uviedla to dočasne poverená ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Remišová v diskusii s poslancom Národnej rady SR a podpredsedom strany SaS Gröhlingom.

Pápež František vyzval na dialóg medzi bojujúcimi stranami v Sudáne,
v ktorom už viac ako týždeň prebiehajú krvavé boje. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tréner futbalovej Celty Vigo si po prehre svojho tímu 0:2 na pôde
Realu Madrid vypýtal dres domáceho Edera Militaa. Portugalský kouč Carlos Carvalhal síce uznal, že takéto niečo nie je veľmi bežné ani vhodné, no neprekáža mu to - dres vypýtal pre svojho syna.

Kenský bežec Kelvin Kiptum vyhral Londýnsky maratón v druhom
najlepšom čase histórie 2:01:27 h. Dvadsaťtriročný atlét útočil na svetový rekord krajana Eliuda Kipchogeho z vlaňajšieho podujatia v Berlíne, ušiel mu iba o 18 sekúnd.

Ministri hospodárstva zoskupenia G7 vyzvali na "predĺženie, plnú
implementáciu a rozšírenie" dohody, ktorá v čase vojny na Ukrajine umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.