Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár

Práve teraz

Parlament v Severnom Macedónsku prijal novelu zákona omilosťujúcu
ľudí, ktorým hrozí väzenie za porušenie pravidiel na ochranu pred ochorením COVID-19. TASR prevzala v utorok správu tlačovej agentúry AP.

Študenti by mohli predčasne splatiť pôžičku z Fondu na podporu
vzdelávania bez poplatkov alebo iných nákladov súvisiacich s predčasným splatením pôžičky. Predpokladá to novela zákona o Fonde na podporu vzdelávania z dielne SaS.

Za trestný čin výtržníctva je stíhaný 29-ročný muž zo Serede,
ktorý mal vlani v októbri po vzájomnej slovnej potýčke napadnúť v regionálnom rýchliku z Bratislavy do Trnavy mladú ženu a muža.

Nemecko môže zohrať rozhodujúcu úlohu v novej kapitole európskych
dejín, ktorá sa začala písať po invázii Ruska na Ukrajinu. Uviedol to český prezident Petr Pavel po stretnutí s nemeckou hlavou štátu Frankom-Walterom Steinmeierom, informuje spravodajkyňa TASR.

V londýnskej Metropolitnej polícii, najväčšom policajnom zbore
v Británii, je hlboko zakorenená homofóbia a predátorské správanie. Tamojší policajti, ktorí sú príslušníkmi menšín, sú vystavení šikane. Vypláva to z nezávislej správy, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Úvod

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan musí pre
kartelovú dohodu s obchodnými reťazcami o cenách potravín odstúpiť z funkcie. Vyzvala ho k tomu mimoparlamentná opozičná strana Hlas-SD.

Úmrtie muža vo výkone väzby v Starom Meste v Bratislave
vyšetruje polícia ako vraždu. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

Limity súm, do ktorých sú umožnené platby v hotovosti, by sa mohli
zjednotiť na 15.000 eur. Nerozlišovalo by sa pritom, či ide o fyzickú alebo právnickú osobu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti poslancov SaS.

Právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v
hotovosti by malo byť súčasťou Ústavy SR. Tomuto právu má zodpovedať ústavné zaručenie vydávania hotovosti ako zákonného platidla.

Mestá a obce by mali mať povinnosť upraviť rozdiel medzi najvyššou
a najnižšou ročnou sadzbou dane zo stavieb na maximálne desaťnásobok, a to aj v prípade jednotlivých častí obce, ak ich má obec určené.

Povinné členstvo poľovníka v poľovníckej komore by sa malo zrušiť.
Vyplýva to z návrhu novely zákona o poľovníctve, ktorý poslanci posunuli do druhého čítania. Návrh predložili poslanci Martin Fecko, Jozef Pročko a Karol Kučera (všetci OĽANO).

Nórsky futbalový útočník Erling Haaland sa zranil a nepredstaví sa v
kvalifikačných zápasoch ME 2024. Pre problémy so slabinami nenastúpi proti Španielsku ani Gruzínsku.

Polícia v Paríži zatkla 234 ľudí počas pouličných protestov po
definitívnom prijatí dôchodkovej vládnej reformy. TASR prevzala správu z tlačových agentúr AFP a DPA.

Sociálna poisťovňa už začala rozhodovať o nároku na rodičovský
dôchodok. Týka sa to zatiaľ nových žiadateľov o priznanie starobného dôchodku, o ktorých Sociálna poisťovňa rozhoduje po 28. februári.

Vyučovací predmet telesná a športová výchova by mohla byť
povinným predmetom na základných školách (ZŠ) v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne.

Filipínske úrady oznámili, že objavili vrak tankera
MT Princess Empress, ktorý sa 28. februára potopil pri pobreží provincie Oriental Mindoro. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Španielsky parlament začal rokovať o vyslovení nedôvery premiérovi
Pedrovi Sánchezovi, ktoré iniciovala pravicovo populistická strana VOX. Hlasovanie sa očakáva v stredu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Antilopie stádo v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnili
dve mláďatá. Samice sa tam narodili s odstupom niekoľkých dní koncom februára a začiatkom marca, dostali mená Fabunni a Efia. Informovala o tom hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

Čínsky prezident Si Ťin-pching oznámil, že pozval šéfa Kremľa
Vladimira Putina na návštevu Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské štátne agentúry.

Rusko a Čína sú významné susediace veľmoci a strategickí partneri,
povedal čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s ruským premiérom Michailom Mišustinom v Moskve. Čína podľa jeho slov bude vzťahy s Ruskom uprednostňovať. TASR správu prevzal z agentúry AFP.