Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Milovníci Lennona si pri múre v Bardejove pripomenú výročie úmrtia

John Lennon Foto: TASR/AP

Pietnu spomienku na Lennona pripravuje bardejovský nadšenec kapely Beatles Pavol Zajac už viac ako 30 rokov.

Bardejov 8. decembra (TASR) – Výročie smrti legendárneho člena a lídra kapely Beatles Johna Lennona, ktorý zomrel 8. decembra 1980 v New Yorku v USA, si dnes pripomenú Bardejovčania v parčíku, ktorý nesie jeho meno. Stretnú sa tu o 18.00 h, aby mu vzdali hold a pospomínali na jeho slávne skladby aj tragický skon po vražednom útoku. Pietnu spomienku na Lennona pripravuje bardejovský nadšenec kapely Beatles Pavol Zajac už viac ako 30 rokov.

Názov Parčík Johna Lennona dostalo neveľké verejné priestranstvo, ktoré má iba 75 metrov štvorcových a nachádza sa na konci Ulice M. V. Miškovského v Bardejove. Na bočnej stene rodinného domu (posledného v zástavbe) sú podobizne členov Beatles aj samostatná hlava Lennona. Na múre sú tiež tabuľky s názvami ich albumov. Maľby na stene sú dielom výtvarníka Ivana Chapčáka.

Podobne ako v Prahe, kde je Lennonova stena, aj múr venovaný lídrovi Beatles v Bardejove, priťahuje počas roka hlavne turistov. Ale Beatles má svojich priaznivcov aj medzi domácimi obyvateľmi, ktorí na výročie smrti Lennona na toto miesto prichádzajú rok čo rok, aby mu vzdali hold počúvaním jeho skladieb.