Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V obci Breznica stavajú bytovku, starosta chce zvýšiť počet obyvateľov

Na snímke rozostavané nájomné byty 15. apríla 2014. Foto: TASR František Iván

Bytovka by mala byť dokončená do augusta.

Breznica 15. apríla (TASR) – V obci Breznica v Stropkovskom okrese stavia investor bytovku so 14 nájomnými bytmi. Obec mu dala do nájmu pozemok a ak dostane dotáciu, bytovku chce odkúpiť. Evidujú už viac ako 30 žiadostí o byty. Starosta Slavomír Brendza aj takýmto spôsobom chce zvýšiť počet obyvateľov v obci a tak priniesť do obecnej pokladnice vyššie podielové dane. Len nedávno dokonca pomáhal realitným kanceláriám predať opustené domy v obci.

"V tomto roku sme už na zasadnutí obecného zastupiteľstva schválili, že obec má záujem odkúpiť tento dom. Bola podpísaná zmluva o budúcej zmluve a obec požiadala o dotáciu zo Štátneho fondu rozvoja bývania. A chceme žiadať o to, aby sme ju odkúpili. Keď sa nám to nepodarí, investor je ochotný si nechať stavbu vo svojom vlastníctve a pozemok odkúpiť od obce," vysvetľuje Brendza.

Bytovka by mala byť dokončená do augusta

Na snímke rozostavané nájomné byty 15. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván
Okrem 1- a 1,5-izbových budú v novej bytovke aj 2- a 3-izbové byty. Dokončená by mala byť do augusta a kritériom na to, aby mohol byť niekto ubytovaný v tejto bytovke, je aj to, že za posledné tri roky ho nevyšetrovali v priestupkovom konaní pre občianske spolunažívanie. Starosta tvrdí, že je to záruka pokojného života v novej bytovke.

Obec je len štyri kilometre vzdialená od mesta Stropkov a o byty i domy je tu záujem. V septembri tohto roka má do základnej školy nastúpiť jeden prvák, o rok ich bude podľa starostu už 12. Počet obyvateľov sa všemožne snaží zvýšiť po tom, čo pri upratovaní úradu našiel lexikón obce z roku 1965, v ktorom zistil, že vtedy tu žilo viac ako 680 obyvateľov a mládeže do 14 rokov tu bolo spolu 250. Dnes je obyvateľov síce viac ako 770, avšak detí do 14 rokov len 120 a to podľa starostu znamená, že obec rýchlo vymiera. "Poplatky na život sú tu minimálne o jednu tretinu nižšie ako v meste, už len ľuďom ponúknuť pekné bývanie," hovorí.