Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Brigádnikov na MsÚ v Prešove neberú, študenti tu však môžu praxovať

Primátor Prešova Pavel Hagyari Foto: TASR/Milan Kapusta

Na základe zmluvy s Prešovskou univerzitou (PU) je najväčší záujem o prax či stáž z odborov politológie, manažmentu a sociálnej prace," povedal primátor Prešova Pavel Hagyari.

Prešov 22. júna (TASR) – Na Mestskom úrade (MsÚ) v Prešove síce študentov na letné brigády neprijímajú, počas celého roka tu však študenti praxujú alebo stážujú.

"Študentom u nás umožňujeme absolvovať stáž, povinnú alebo absolventskú prax, čím študenti a absolventi škôl nadobúdajú skúsenosti a možnosti prepojenia teórie s praxou. Ide o neplatené, časovo ohraničené miesta, v prípade absolventskej praxe pochádzajú financie z úradu práce. Na základe zmluvy s Prešovskou univerzitou (PU) je najväčší záujem o prax či stáž z odborov politológie, manažmentu a sociálnej prace," povedal primátor Prešova Pavel Hagyari.

Mesto má s niektorými inštitútmi a fakultami PU podpísané dohody o spolupráci. Na Filozofickej fakulte je to Inštitút politológie a Inštitút edukológie a sociálnej práce. V tomto roku mesto podpísalo aj dohodu o spolupráci s Fakultou športu PU.

Budúci politológovia na magisterskom i doktorandskom stupni štúdia môžu tri, respektíve štyri týždne sledovať prácu na rôznych oddeleniach radnice. Väčšinou rotujú medzi Sekciami vnútornej správy a verejných činností, strategického rozvoja a Sekciou služieb občanom MsÚ. Okrem práce na jednotlivých oddeleniach absolvujú aj zasadnutie mestského zastupiteľstva. Cieľom je, aby sa oboznámili aj v praxi s fungovaním samosprávy. V prípade, že sa študent napríklad v záverečnej práci úzko špecializuje na niektorú oblasť, môže celú prax stráviť aj na jednom oddelení. Budúci politológ tak získa nielen skúsenosti, ale i kontakty.

Prax študentov z Inštitútu edukológie a sociálnej práce, odboru sociálna práca zabezpečuje najmä Sekcia služieb občanom MsÚ, kde sa nachádza aj Oddelenie sociálnych služieb. Približne 15 mladých každý semester nespozná len prácu na úrade, ale často aj v ďalších zariadeniach patriacich pod mesto. Podľa hovorkyne mesta Prešov Veroniky Kmetóny Gazdovej, ktorá sa často s praxujúcimi študentmi stretáva aj na svojej pozícii, má ich prax obrovský význam nielen pre mesto, ale i pre nich samotných.