Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

ČERVENÝ KLÁŠTOR: Návštevníci sa môžu tešiť na pravú goralskú zabíjačku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Oblastná organizácia cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny tam totiž pripravila pravú Zabíjačku na Dunajci.

Červený Kláštor 12. decembra (TASR) - Pečené jaterničky, zabíjačková kapustnica, čerstvý domáci chlieb s masťou a cibuľkou, k tomu ľudová hudba a zábava pre deti aj dospelých, čaká dnes na všetkých, ktorí navštívia obec Červený Kláštor na Zamagurí. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny tam totiž pripravila pravú Zabíjačku na Dunajci.

„Predvianočný čas bol kedysi známy obdobím tradičných zabíjačiek, ktoré sa konali takmer u každého gazdu. Zišla sa celá rodina, aby pripravili z domáceho prasiatka dobroty nielen na vianočný stôl. Dnes sa však už od týchto tradícií upustilo a tak zúčastniť sa pravej domácej zabíjačky už nie je také jednoduché. Aj preto sme pripravili ďalší ročník pravej goralskej zabíjačky na Dunajci. Ide o ukážku tradičnej zabíjačky z nášho kraja, ochutnávku zabíjačkových špecialít spestrenú kultúrnym programom a zábavou až do neskorých večerných hodín,“ uviedla výkonná riaditeľka OOCR Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Návštevníci budú môcť ochutnať jaterničky, tlačenku, klobásy, slaninku, škvarky či škvarkovú nátierku, bravčovú masť s čerstvým chlebom, zabíjačkový guláš či lalok s cesnakom. Zabíjačkové výrobky si budú môcť ľudia zároveň aj kúpiť na vianočný stôl. Zabíjačka sa začne o 08.00 h a s ňou aj sprievodný program. „Do tanca návštevníkom a kuchárom veselšie do práce bude celý deň hrať DJ. O 15.00 h ho vystrieda veselá hudobno-zábavno-ľudová skupina Ščamba a tí, ktorí majú radi ľudovky, sa od 17.00 h zabavia pri tradičnej ľudovej hudbe Antona Liptáka,“ upozornila Šalátová. Či už bude snehu po kolená, alebo nie, pre deti je podľa nej pripravený program plný zábavy a pohybu. Zabíjačka sa bude konať v areáli Dunajec Village.