Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Cestári v okolí Tatier sú v pohotovosti a pripravení na sneženie

Na snímke pohľad na zasnežený masív Slavkovského štítu vo Vysokých Tatrách z Tatranskej Lomnice. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Sneženie sa očakáva v oblasti nad tisíc metrov nad morom, čo sa týka predovšetkým Cesty slobody vo Vysokých Tatrách, ale aj ciest smerom na poľskú hranicu v okolí Tatier.

Poprad 22. októbra (TASR) – Cestári v okolí Vysokých Tatier sú už v pohotovosti a pripravení zasiahnuť v prípade prvého tohtoročného sneženia, ktoré by podľa meteorológov mohlo prísť už v týchto dňoch. "Každý rok býva okolo 25. októbra prílev chladnejšieho vzduchu, čo nie je nič neobvyklé. Zväčša to zasiahne oblasť Vysokých Tatier, v ostatných častiach Prešovského kraja už menej, takže v Poprade sme v plnej pohotovosti," uviedol pre TASR riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák.

Podľa vývoja počasia sú však cestári pripravení na prvý zásah aj v ostatných strediskách v rámci kraja. Momentálne ešte stále dobieha letná údržba ciest týkajúca sa čistenia priepustov a krajníc. Stopercentné nasadenie predpokladá Kozák v strediskách Tatranská Štrba, Poprad a Kežmarok, všetko však závisí od vývoja počasia. "V priebehu dňa nie je problém na zásah, všetci zamestnanci sú na pracoviskách a v nočných hodinách budú posádky dopĺňané podľa toho, ako nám systém Aladin ukáže priebeh tlakovej níže, ktorá prichádza zo severu. Následne sme pripravení doplniť techniku i ľudí," dodal Kozák.

Sneženie by malo byť v oblasti nad 1000 metrov nad morom, to sa týka hlavne Cesty slobody vo Vysokých Tatrách, ale aj ciest smerom na poľskú hranicu v okolí Tatier. "Pokiaľ sa to bude zhoršovať, ľudia sú doma v pohotovosti, takže budú nasadzovaní podľa potreby. Zatiaľ je teplota vozovky dosť vysoká, takže sneh, ktorý aj spadne, by sa mal topiť. Ak by sa prudko ochladilo pod mínusové hodnoty, tak nasadíme posyp, chemický alebo inertným materiálom," ubezpečil Kozák.

Podľa neho by prvý sneh cestárov nemal prekvapiť, verí však, že pripravení na zimné podmienky budú aj vodiči. "S viac ako 100 sypačmi na 3000 kilometrov ciest, nemôžeme byť všade, máme svoj režim. Niekde je ten sypač priamo v zásahu, inde sa musí čakať. Naše zbožné želanie je, aby sa aj vodiči pripravili na prvý sneh, lebo pokiaľ príde tvrdšia zima, tak matka príroda vyhráva nielen nad cestármi, ale aj nad vodičmi," uzavrel Kozák.

SÚC PSK bude v zimnej sezóne udržiavať 3009 kilometrov ciest. Na tento účel má pripravených 108 kusov posypových vozidiel, v rezerve bude ďalších 13. Na ich obsluhu je pripravených 23 nakladačov, na ďalšie práce súvisiace so zimnou údržbou 36 traktorov s radlicami, 10 snehových fréz a osem grédrov. V porovnaní s predchádzajúcou zimou v operačnom pláne dochádza len k drobným úpravám týkajúcich sa trasovania a dĺžky okruhov, alebo zmeny typu prevládajúceho posypového materiálu. Štandard zimnej služby zostáva na úrovni predchádzajúcich sezón. Menej náročná zima v období 2013 – 2014 vytvorila možnosti v predzásobení posypovými materiálmi na predpokladanú spotrebu pre aktuálnu blížiacu sa zimnú sezónu 2014 – 2015 na úroveň 70 až 80 % predpokladanej priemernej spotreby.