Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

CHMEĽNICA: Už 700 rokov sa obec rozprestiera pod Ľubovnianskym hradom

Hrad v Starej Ľubovni, ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Momentálne má 975 obyvateľov a ďalej sa rozvíja. Ľudia z okolia majú záujem o kúpu pozemkov a výstavbu nových rodinných domov.

Chmeľnica 27. augusta (TASR) - Chmeľnica si tohto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky, ktorá pochádza z roku 1315. Starostka obce Zita Pleštinská vytvorila komisiu, ktorá pri tejto príležitosti pripravila plán podujatí na rok 2015. V rámci nich budú tie najhlavnejšie práve tento víkend 29. a 30. augusta, kedy oslavy 700. výročia vzniku obce vyvrcholia. „Slávnosť sa začína v sobotu omšou v kostole sv. Ondreja. Po nej sa oficiálne otvoria oslavy výročia v kultúrnom dome. Popoludní bude prebiehať športový program pre deti na ihrisku. Keďže minulý piatok dobrovoľný hasičský zbor dostal nové hasičské vozidlo, na ihrisku bude možnosť obzrieť si ho zblízka. Vo večerných hodinách sa uskutoční ples rodákov, na ktorý sme pozvali rodákov, čestných občanov obce a partnerskú obec Kolonowskie z Poľska,“ uviedla pracovníčka obecného úradu v Chmeľnici Ľudmila Kaňová.

V nedeľu sa bude podávať guláš, ktorí pripravia miestni poľovníci a popoludní začne kultúrny program. Budú účinkovať domáce súbory – deti z materskej a základnej školy, cirkevný zbor, miestna folklórna skupina Marmon, Lustige Jugend a ľudová hudba Ľubovka. Po kultúrnom programe sa začne na pódiu pri kultúrnom dome koncert skupiny Hrdza a po ňom je pripravená diskotéka pre mládež. V rámci osláv bola vyhlásená aj výtvarná a literárna súťaž. Občania sa mohli prihlásiť do kategórií – deti základných škôl, stredných škôl a dospelí. „Prišlo nám mnoho umeleckých prác, z čoho máme veľkú radosť,“ dodáva Kaňová. Do súťaže sa mali možnosť pripojiť aj ľudia, ktorí v Chmeľnici nebývajú, ale pochádzajú z nej.

Obec Chmeľnica sa rozprestiera pod majestátnym Ľubovnianskym hradom. Momentálne má 975 obyvateľov a ďalej sa rozvíja. Ľudia z okolia majú záujem o kúpu pozemkov a výstavbu nových rodinných domov. „V roku 1990 mala obec približne 880 až 890 obyvateľov, takže postupne sa blížime k tisícke,“ s úsmevom dodáva Kaňová. Dedinka vyniká svojou vidieckou architektúrou a na Slovensku už skôr výnimočným autentickým nemeckým nárečím. „Naše nárečie prežilo už 700 rokov a hovoríme ním dodnes. Snažíme sa uchovávať tradície, kroje, jednoducho pestovať a šíriť našu kultúru,“ vysvetľuje Kaňová.

Pomenovanie obce sa vysvetľuje dvojakým spôsobom. Jednak sa v názve obce ukrýva slovo chmeľ a šištice chmeľu sa dokonca nachádzajú aj v erbe obce. „V texte o založení Chmeľnice sa hovorí, že domáci priniesli pánom na hrad v období Vianoc okrem iného aj nádobu piva. Predpokladá sa teda, že sa tu niekedy pestoval chmeľ, a tak mohlo pomenovanie obce vzniknúť vďaka chmeľu, ale nikde v kronikách to nie je uvedené, ani spomenuté,“ objasnila Kaňová. Druhé vysvetlenie pôvodu pomenovania obce je, že názov je pravdepodobne odvodený od miesta osídlenia. Pomenovanie obce Hophgarten (dvorská záhrada) predpokladá vysvetlenie, že osídlenie vzniklo na dvorských záhradách Ľubovnianskeho hradu. Pri príležitosti 700. výročia si v obci dali zrekonštruovať aj kostolné zvony, pretože jeden z nich bol prasknutý a ostatné inak poškodené. Dva zrekonštruované a tri nové zvony posvätili 15. augusta na slávnosti Nanebovzatia Panny Márie. Momentálne sú vystavené na nádvorí kostola. Tri nové zvony budú priložené k dvom zrekonštruovaným zvonom z roku 1923.