Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Začína sa Medzinárodný festival duchovných piesní byzantského obradu

Chrám sv. Jána Krstiteľa v Prešove Foto: nockostolov.sk

Predstavia sa aj hostia zo zahraničia - spevácky zbor Gaudeamus Brno z Česka a Zbor sv. Damiána pri gréckokatolíckom kňazskom seminári v Nyiregyháze v Maďarsku.

Bratislava/Prešov 7. novembra (TASR) - Už XXIII. ročník Medzinárodného festivalu duchovných piesní byzantského obradu sa oddnes do nedele uskutoční v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Záštitu nad ním prevzal prešovský arcibiskup a metropolita Mons. Ján Babjak. Na festivale sa zúčastnia aj katedrálne zbory Chrysostomos a Kyrillomethodeon z Bratislavy, informoval hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Festival sa začne dnes 7. novembra o 16.30 h archijerejskou sv. liturgiou, účinkovať bude Gréckokatolícky katedrálny zbor sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Na festivalovom koncerte, ktorý sa uskutoční v sobotu 8. novembra od 14.00 h, vystúpia Gréckokatolícky katedrálny zbor sv. Jána Krstiteľa Prešov, gréckokatolícky katedrálny zbor Chrysostomos z Bratislavy, Zbor sv. Cyrila a Metoda pri Katedrálnom chráme Narodenia presvätej Bohorodičky v Košiciach, katedrálny zbor Kyrillomethodeon Bratislava, Zbor sv. Romana Sladkopevca Prešov. Predstavia sa aj hostia zo zahraničia - spevácky zbor Gaudeamus Brno z Česka a Zbor sv. Damiána pri gréckokatolíckom kňazskom seminári v Nyiregyháze v Maďarsku.

V záverečný deň festivalu v nedeľu 9. novembra sa v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove uskutoční sv. liturgia o 8.00 a o 10.00 h. Počas prvej bude účinkovať zbor Hlahol z Prešova a o 10.00 h vystúpi chrámový zbor Chrysostomos z Bratislavy.

Festival organizuje Gréckokatolícke biskupstvo Prešov a Združenie Sakrálne spevy Východu. Uskutoční sa s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.