Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Spišská katolícka charita využije eurá zo zbierky na svoje zariadenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dôvodom organizovania zbierky dvakrát ročne je podľa SpKCH fakt, že príspevky od štátu nepostačujú na pokrytie všetkých výdavkov spojených s prevádzkovaním charitných zariadení.

Spišská Nová Ves 15. februára (TASR) - Počas prvej pôstnej nedele, ktorá tento rok pripadá na 18. februára, sa aj v kostoloch Spišskej diecézy uskutoční jarná zbierka na charitu. Spišská katolícka charita (SpKCH) informovala, že peniaze využije na dofinancovanie služieb charitných domov, v ktorých poskytuje sociálne služby a vďaka vyzbieraným zdrojom dokáže tiež skvalitňovať starostlivosť o ľudí. Veriaci môžu okrem priameho príspevku v kostole poslať peniaze aj na bankový účet zverejnený na stránke SpKCH.

Dôvodom organizovania zbierky dvakrát ročne je podľa SpKCH fakt, že príspevky od štátu nepostačujú na pokrytie všetkých výdavkov spojených s prevádzkovaním charitných zariadení. S nedostatkom financií podľa charity bojuje napríklad hospic v Ľubici. Vyzbierané zdroje z jarnej zbierky poputujú aj na dofinancovanie zariadenia v Matejovciach nad Hornádom zo Spišského Štiavnika, kam nedávno presťahovali desiatky ľudí z Domova sociálnych služieb zo Spišského Štiavnika a aktuálne im tak chýbajú financie na prevádzku. Plánujú tiež podporiť cirkevnú škôlku vo Svite, kde v poslednom období zaznamenali zvýšený počet detí s autizmom, a tiež poradenské centrum SpKCH v Poprade.

"Ľudí, ktorí potrebujú prijať pomocnú ruku, je na Slovensku stále veľa, vidím ich a nerád hovorím: 'nie, nedá sa, nemôžeme'. Vďaka ľuďom dobrej vôle môžem spoločne so 600-členným tímom podávať pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú," zdôraznil diecézny riaditeľ SpKCH Pavol Vilček. Na jeseň minulého roka sa podarilo vďaka veriacim vyzbierať viac ako 164.000 eur. Peniaze poslúžili na pokrytie prevádzkových nákladov zariadení Domov Charitas v Spišskej Novej Vsi, Vyšnom Slavkove a Matejovciach nad Hornádom. Z verejných zdrojov tiež podporili denné stacionáre v Ľubochni, Žaškove, Zuberci, Lendaku, Údole, Hranovnici, Vikartovciach a Hôrke.