Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Do dnešného protestu učiteľov sa zapojilo aj niekoľko škôl zo Spiša

Niektoré školy na Slovensku zostanú vo štvrtok 19. novembra 2015 zatvorené. Dôvodom je akcia Deň zdravia, kedy učitelia pôjdu darovať krv alebo absolvujú lekárske prehliadky. Pedagógovia chcú týmto podujatím poukázať na zlú situáciu v školstve. Na snímke oznam na dverách zatvorenej ZŠ Martinskej v Žiline 19. novembra 2015. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Protest sa dnes koná v rámci celoslovenského podujatia Iniciatívy bratislavských učiteľov - Deň zdravia alebo Učiteľská kvapka krvi.

Levoča 19. novembra (TASR) – Do dnešného protestu učiteľov sa zapojilo aj niekoľko škôl na Spiši. Zatvorená ostala napríklad Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v obci Švábovce, okres Poprad. „U nás dnes neprišlo do práce 18 učiteľov, z toho 12 šlo darovať krv, zvyšní šli na lekárske vyšetrenie,“ priblížil pre TASR riaditeľ školy Vladimír Dravecký.

V škole dnes pracuje len on, jeho zástupkyňa a jedna vychovávateľka, ktorá zabezpečuje činnosť v školskom klube. K dispozícii je ešte jedna učiteľka v prípade, že by do školského klubu prišlo viac detí. „Zatiaľ prišli štyri, ostatní rodičia nechali deti doma, vedeli o tom, že škola dnes bude zatvorená. Materská škôlka funguje bez obmedzenia, do školského klubu môžu rodičia deti umiestniť počas celého dňa,“ dodal Dravecký.



V Levoči sa do protestu zapojili dve školy, ZŠ Francisciho a ZŠ G. Haina. V prvej z menovaných dnes neprišlo do práce 40 zamestnancov. „Máme rodičovské voľno v škole, do protestu sa zapojili učitelia aj vychovávatelia. Avizovali sme to už skôr, takže rodičia o tom vedeli a dnes ráno nikto z nich neprišiel pred brány školy,“ uviedla riaditeľka ZŠ Francisciho Martina Lorková, ktorá svojich kolegov v proteste podporuje. Do práce dnes prišli piati učitelia, ktorí budú podľa nej opravovať písomky a pripravovať materiály na ďalšie hodiny.

Zatvorená dnes ostala aj ZŠ s MŠ Štefana Náhalku v Liptovskej Tepličke, okres Poprad. „Do dnešného protestu sa zapojili všetci naši pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci, je ich dohromady 39, v škole som dnes len ja,“ priblížila situáciu riaditeľka školy Valéria Černohorská. Informáciu o zatvorení školy uverejnili jednak na internetovej stránke školy a tiež vyhlásili v obecnom a školskom rozhlase. Niektorí učitelia si podľa riaditeľky vzali voľno na lekárske vyšetrenie, iní šli darovať krv.

Okrem týchto škôl sa do protestu zapojila aj ZŠ v Spišskom Štvrtku, okres Levoča, do školy dnes neprišlo 25 učiteľov a ôsmi nepedagogickí zamestnanci. „V škole ostala len pani ekonómka, ja som šla ráno darovať krv a vrátila som sa späť do školy, aby som mohla využiť čas na veci, ktoré potrebujem dotiahnuť. Kolegov však plne podporujem v ich úsilí,“ uviedla riaditeľka školy v Spišskom Štvrtku Ľudmila Barlová.

Protest sa dnes koná v rámci celoslovenského podujatia Iniciatívy bratislavských učiteľov - Deň zdravia alebo Učiteľská kvapka krvi. Počas dňa pôjdu učitelia darovať krv alebo absolvujú odborné lekárske vyšetrenie. Cieľom akcie je poukázať na zlý zdravotný stav školstva a skutočnosť, že vlády za posledných 25 rokov tomuto faktu nevenovali dostatočnú pozornosť. Zúčastnení učitelia touto formou protestu podporujú Výzvu Slovenskej komory učiteľov z 21. októbra adresovanú vláde SR.