Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Sneženie pod Tatrami sa upokojuje, ale od večera hrozia riadne mrazy

Ilustračné foto. Foto: Čitateľ Marek

V strede a východe Slovenska očakávajú meteorológovia miestami dosiahnutie teploty -15 až -19 stupňov.

Poprad 3. decembra (TASR) – Cestári zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Prešove odvolali dnes o 10. h prvý situačný stupeň pre oblasť Poprad, ktorý vyhlásili ešte v piatok (2.12.) o 9.00 h. Ako informoval TASR riaditeľ pre oblasť Poprad Marián Barilla, zvýšený stupeň vyhlásili z dôvodu silného vetra a vytvárania sa snehových jazykov hlavne na úsekoch ciest tretej triedy Štrba – Šuňava, Lučivná, Štrba – Važec, ktoré museli uzavrieť.

Situácia pod Tatrami sa upokojuje, rýchlosť vetra sa znížila a podstatne oslabla aj intenzita sneženia. Preto sa cestári už predpoludním pustili do sprejazdňovania uzavretých úsekov. Jedna fréza s nakladacou technikou sprejazdňuje úsek Štrba – Šuňava, druhú popoludní poslali aj do Lučivnej.

Podľa Barillu, predpoveď na ďalšie dni je priaznivá, cestári by nemali bojovať s veľkou nádielkou snehu.

Poriadne sa ochladí, na mínus 19 stupňov



Na strednom a východnom Slovensku dnes hrozia mrazy až do -19 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od dnešnej 21.00 h do nedele (4.12.) 09.00 h.

Meteorológovia v okresoch stredného a východného Slovenska očakávajú miestami dosiahnutie minimálnej teploty vzduchy -15 až -19 stupňov Celzia. Takáto nízka teplota podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

Výstraha SHMÚ
Foto: www.shmu.sk


SHMÚ dnes varuje aj pred silným vetrom na hrebeňoch Tatier, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. V okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa treba počítať s tvorbou snehových jazykov a závejov. Ako sa uvádza na stránke Slovenskej správy ciest (SSC), horský priechod Čertovica je stále uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony. Na Čertovici sa navyše tvoria snehové jazyky a záveje pre silný nárazový vietor. Podobne je tomu na ceste II/529 v okolí Brezna.

Záveje sú na strednom Slovensku


Snehové jazyky a záveje sa tvoria aj na cestách II/529 - Vrchslatina a II/584 - Srdiečko. Na cestách II/529 v úseku Vrchslatina - Brezno a II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá (I/72) sú nutné snehové reťaze pre všetku dopravu.

Dispečing správy ciest upozorňuje aj na poľadovicu v oblasti Žiar nad Hronom. Silný nárazový vietor je hlásený z okolia Banskej Štiavnice. Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Veľké Pole.

V Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo



Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier trvá vplyvom intenzívnej periódy sneženia a extrémne silného vetra zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň. Informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Celkovo pripadlo 60 až 130 cm nového suchého snehu, ktorý je však veľmi nerovnomerne rozložený. Najviac snehu je na záveterných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné už pri malom mechanickom zaťažení, vyskytnúť sa však môžu aj stredne veľké spontánne lavíny z nového snehu,“ uviedol Kyzek.

Ako dodal, veľké množstvo nového snehu je nafúkané do dolín a na hranicu lesa a kosodreviny. V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách (nad 1700 m) trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení Vo Veľkej Fatre vzhľadom na nižší úhrn snehu pretrváva len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň, no lokálne môže byť situácia horšia.