Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Gréckokatolíci oslávia Bohozjavenie liturgiou pod hradom Ľubovňa

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Drevenou Cerkvou svätého Michala archanjela bude znieť staroslovienčina.

Stará Ľubovňa 5. januára (TASR) – Gréckokatolícki veriaci si v nedeľu (6.1.) pripomenú sviatok Bohozjavenia aj tradičnou svätou liturgiou v skanzene pod hradom Ľubovňa. Ako povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Erika Šalatová, obrad je jedinečný nielen prostredím, ale aj liturgickým jazykom.

Drevenou Cerkvou svätého Michala archanjela bude znieť staroslovienčina. "Tá patrí medzi najstaršie slovanské jazyky a má svoje pevné miesto aj v regióne severného Spiša a Pienin. Práve preto je jazykom Trojkráľovej liturgie v malebnom skanzene," uviedla.

Súčasťou obradu bude tiež procesia v okolí kostolíka s ikonami a svätenie vody. Každoročne sa na tejto udalosti zúčastňujú nielen veriaci, ale aj návštevníci regiónu, v ktorom ľudové a náboženské zvyky stále žijú. "Trojkráľová liturgia je krásnym zážitkom, ktorý tento rok podčiarkne aj bohatá snehová nádielka a tiež kultúrny program v jej závere," dodala Šalatová s tým, že začiatok liturgie je naplánovaný na 13. h.

Ako predtým informovala, na východe sa v minulosti 6. januára slávili Vianoce, čo je stále aktuálne u pravoslávnych veriacich, ktorí sú rovnako súčasťou regiónu Pienin a severného Spiša.