Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Hrad v Kežmarku počas leta navštívilo o niečo viac turistov ako vlani

Na snímke pohľad na hlavné nádvorie Kežmarského hradu, archívne foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na hrad čoraz častejšie zavítajú napr. Španieli, Taliani či Francúzi a iné národnosti.

Kežmarok 8. septembra (TASR) – Návštevnosť Kežmarského hradu počas leta o čosi stúpla, zvýšil sa predovšetkým počet domácich návštevníkov. „Letná turistická sezóna bola pre nás veľmi náročná, tak ako každý rok, ale môžem konštatovať, že návštevnosť bola veľmi pekná. Kým minulého roku sme mali za mesiace jún, júl a august okolo 17.000 domácich turistov, tento rok to bolo o 800 viac. Naopak, o čosi nižšie číslo sme zaznamenali u zahraničných hostí, ten pokles však nie je veľký,“ uviedla riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintulová s tým, že turistov zo zahraničia prišlo takmer 4000.

Každoročne tu ubúda poľskej klientely, začína sa však objavovať aj nová a na hrad čoraz častejšie zavítajú napr. Španieli, Taliani či Francúzi a iné národnosti. Práve tento fakt je podľa riaditeľky akýmsi záväzkom do budúceho leta, aby napr. rozšírili sprievodné materiály aj v jazykoch týchto krajín. „Počas leta sme zorganizovali pomerne dosť kultúrnych a spoločenských akcií, ktoré ľudí prilákali. Veľký záujem už tradične prvý júnový týždeň je o naše hrané rozprávky, inak tomu nebolo ani tento rok. Tí návštevníci, ktorí si ich nestihli pozrieť, mali túto možnosť počas festivalu Európske ľudové remeslo v júli. Práve počas neho sa u nás na hrade hrali jednak rozprávky, ale aj tradičné Krvavé dejiny a jednotlivé predstavenia videlo dohromady asi 5000 ľudí, čo nás veľmi teší,“ dodala Cintulová s tým, že takýto typ predstavení je pre návštevníkov každý rok atraktívny.

Úspech mal podľa riaditeľky aj divadelný festival na nádvorí hradu i večerné prehliadky hradných priestorov, ktoré zorganizovali na popud návštevníkov počas dvoch dní. „Vo večerných hodinách si prejsť hrad v spoločnosti strašidiel a tajuplných bytostí je naozaj veľmi atraktívne, poňali sme to tak, aby to nebola taká klasická prehliadka hradu, ktorú môžu zažiť bežne, ale bola ozvláštnená istými šokujúcimi momentmi a postavičkami, ktoré sú pre náš hrad typické, ako napr. Beata Laska či Čierna pani,“ zdôraznila Cintulová. Záujem zo strany turistov bol aj o hradné expozície, najmä o veterány. Tento rok prehliadku expozícií obohatilo aj premietanie historických dobových filmov.

Už teraz na jeseň a v zime sa na hrade pripravujú aj na novú letnú sezónu, okrem iného chcú dokončiť reinštaláciu expozície cechy a remeslá. Umiestnené tu budú aj nové exponáty, ktoré doposiaľ vystavené neboli. „Na jeseň nás opäť čaká podujatie Halloween, pripravené máme pre školy aj vianočné tvorivé dielne, ktoré majú svoj úspech, a na prelome mesiacov september a október chceme sprístupniť novú výstavu, ktorá sa bude venovať životu na Slovensku v období 50. a 60. rokov minulého storočia,“ upozornila Cintulová.

Na hrade chcú naďalej pokračovať v odvlhčení hradných múrov, predovšetkým na nádvorí, kde by mohli vzniknúť aj nové expozície, všetko závisí od finančných prostriedkov. "Musí sa však zmeniť legislatíva, predovšetkým ten zákon o verejnom obstarávaní mnohým zamotá hlavu. Hlavné kritérium - cena, neobstojí. Pokiaľ sa toto nevyrieši, tak budeme lietať od jedného mantinelu k druhému. Vieme o firmách, ktoré to vedia urobiť kvalitne, a nakoniec súťaž vyhrá firma, ktorá s tým nemá absolútne žiadne skúsenosti. Pokiaľ sa toto nevyrieši, tak stále nás verejná súťaž zabrzdí a samotný časový priestor na realizáciu bude taký krátky, že sa dostaneme do časovej tiesne a práca bude urobená nekvalitne," uzavrela Cintulová.