Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Humenné má v pláne vybudovať komunitné centrum v osade Podskalka

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

Humenskí poslanci na zasadnutí odsúhlasili tiež zabezpečenie povinného spolufinancovania projektu zo strany mesta v rozsahu minimálne 5 %, čo predstavuje sumu 14.000 eur.

Humenné 2. septembra (TASR) – Mesto Humenné má v pláne vybudovať komunitné centrum (KC) v osade Podskalka. Zapojilo sa preto do výzvy ministerstva vnútra a predložilo žiadosť o získanie nenávratného finančného prostriedku. "Dnes je predčasné rozprávať o kapacitách a zamestnancoch, pretože nevieme, aká bude finančná čiastka a v akom rozsahu bude projekt schválený," uviedla pre TASR Michaela Dochánová z tlačového referátu mesta.

Humenskí poslanci na ostatnom zasadnutí odsúhlasili tiež zabezpečenie povinného spolufinancovania projektu zo strany mesta v rozsahu minimálne 5 % z celkových oprávnených výdavkov, čo predstavuje sumu 14.000 eur. Medzi oprávnené výdavky patria projektová dokumentácia, stavebné práce a dozor, riadenie projektu, publicita a komunikácia projektu a verejné obstarávanie.

Výzva ministerstva vnútra je zameraná na výstavbu nových, ale aj modernizáciu a rekonštrukciu už vybudovaných komunitných centier v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Tiež je určená na prestavbu objektov za účelom zriadenia a fungovania KC.

Komunitné centrum Humenné bude podľa predloženého materiálu v kategórii so strednými nárokmi na priestory. "Základom je školiaca miestnosť, resp. klubová miestnosť, maximálne do 90 štvorcových metrov (m2)," uvádza dokument s tým, že by tam mala byť ešte jedna klubová miestnosť do 50 m2, tiež kancelária pre komunitných pracovníkov, ale aj sociálne zariadenia, stredisko osobnej hygieny, sklad materiálu a pomôcok, poprípade môže byť zriadená kuchyňa pre účely praktických tréningov varenia. Nároky na úžitkovú plochu tohto typu KC sú od 150 do 200 m2.

Mesto Humenné sa podľa slov Dochánovej pravidelne zapája do rôznych výziev, či už finančných z Európskej únie, alebo výziev z ministerstiev. "Radnica čerpala finančné prostriedky z Ministerstva vnútra SR už pri výzvach ako napr. rozšírenie kamerového systému, bežná údržba a starostlivosť o vojnové hroby, Humenné hovorí STOP násiliu, celková obnova Pamätného cintorína Padlí sovietskej armády v Humennom a pod.," dodala.