Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Na cintoríne v Humennom začali s opravou poškodených vojnových hrobov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa zachovaných údajov leží na cintoríne 33 českých a slovenských, 24 maďarských, 22 poľských a deväť talianskych vojakov.

Humenné 18. apríla (TASR) – Technické služby mesta Humenné začali v týchto dňoch s opravou poškodených vojnových hrobov na mestskom cintoríne. Ako informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu, jeho časť je miestom posledného odpočinku 1248 vojakov, ktorí zahynuli počas prvej i druhej svetovej vojny.

Mnohé z hrobov sú podľa jej ďalších slov zarastené burinou, ktorá sa ťažko odstraňuje. Technické služby preto zvolili postup ich opravy nasledovne: "Zemina v okolí hrobov a na nich porastených invazívnou rastlinou bude prekrytá špeciálnou fóliou, na ktorú sa navozí dunajský štrk," uviedla s tým, že neskôr na ne umiestnia kahanec a ikebana. Spolu tak podľa jej slov obnovia 122 jednohrobov a štyri veľké vojenské hroby.

Ako ďalej uviedla, podľa zachovaných údajov leží na cintoríne 33 českých a slovenských, 24 maďarských, 22 poľských a deväť talianskych vojakov. "Okrem toho je tam pochovaných približne 23 vojakov rumunskej národnosti, dvaja rakúski vojaci a stovka ruských a juhoslovanských bojovníkov," uzavrela.