Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

HUMENNÉ: Pojednávanie súvisiace s tragédiou v poliklinike odročili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obžalobu na Petra S. podala Okresná prokuratúra v Humennom pre prečin všeobecného ohrozenia v marci minulého roka.

Humenné 10. septembra (TASR) – Okresný súd v Humennom odročil dnes hlavné pojednávanie s obžalovaným Petrom S., ktorý sa v minulosti staral o výťahy v humenskej poliklinike. V roku 2013 tam prišiel o život chlapec, ktorý mal rok a osem mesiacov. Osudným sa mu stal pád do výťahovej šachty.

Na dnešnom pojednávaní obžalovaný nebol prítomný. Nedostavila sa ani matka nebohého dieťaťa. „Okresný súd Humenné dnes odročil hlavné pojednávanie na neurčito s tým, že od ošetrujúceho lekára poškodenej sa bude žiadať správa o jej zdravotnom stave, to jest, či a kedy ju bude možné v tomto konaní vypočuť,“ informoval TASR hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Obžalobu na Petra S. podala Okresná prokuratúra v Humennom pre prečin všeobecného ohrozenia v marci minulého roka. V apríli vydal Okresný súd trestný rozkaz a uznal Petra S. za vinného podľa obžaloby, pričom mu uložil trest odňatia slobody na 30 mesiacov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

Proti trestnému rozkazu však obžalovaný podal opravný prostriedok, na základe čoho došlo k zrušeniu trestného rozkazu a nariadeniu hlavného pojednávania vo veci. "Samosudca Okresného sudu v Humennom vrátil vec Okresnej prokuratúre v Humennom na konanie o dohode o vine a treste," informoval Drimák v máji minulého roka. K spomínanej dohode však napokon nedošlo. Obžalovanému hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Kontrola dodržiavania predpisov v súvislosti s prevádzkou výťahov, ktorú zrealizoval na mieste tragédie Inšpektorát práce (IP), odhalila viaceré nedostatky.

Podľa IP si prevádzkovateľ nesplnil povinnosť zabezpečiť kontrolu stavu bezpečnosti vybraných zariadení úradnými skúškami. V medziobdobí odborných prehliadok chýbali aj predpísané pravidelné prehliadky.

Inšpektorát ďalej poukázal na nedostatočné kontroly elektrického prívodu výťahov, na nedostatočné vedenie sprievodnej technickej dokumentácie, chýbajúce technické osvedčenia - pasporty výťahov a záznamy o vykonaných skúškach výťahov v knihách kontrol plus ďalšie nedostatky.