Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Dobrovoľníci vysadili pri kaplnke niekoľko okrasných stromov

a snímke dobrovoľníci, ktorí pri gréckokatolíckej kaplnke v obci Jastrabie nad Topľou vo Vranovskom okrese vysadili niekoľko okrasných drevín. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Ako pre TASR uviedol štatutár OZ Štefan Straka, aktivitami sa snažia obnovovať krajinu a rozvíjať u ľudí praktické záhradnícke zručnosti.

Jastrabie nad Topľou 14. septembra (TASR) – Dobrovoľníci dnes pri gréckokatolíckej kaplnke v obci Jastrabie nad Topľou vo Vranovskom okrese vysadili niekoľko okrasných drevín. Urobili tak v spolupráci s občianskym združením (OZ) Svatobor, ktoré podobné aktivity realizuje vo viacerých lokalitách na východe Slovenska.

Ako pre TASR uviedol štatutár OZ Štefan Straka, aktivitami sa snažia obnovovať krajinu a rozvíjať u ľudí praktické záhradnícke zručnosti. "Domnievame sa, že je dôležité, aby človek vedel nielen čítať, písať a počítať, aby mal digitálnu či finančnú gramotnosť, ale aby mal aj schopnosti pre prácu s pôdou v krajine. V rámci našej činnosti sa usilujeme o prepájanie aktivít mladých, starších, mužov, žien, Rómov, Nerómov. Naším cieľom je to, aby niečo, čo má zmysel, čo slúži v prospech krajiny, slúžilo zároveň na zlepšovanie komunikácie a medziľudských vzťahov," priblížil.



Miestnu gréckokatolícku kaplnku tu postavili a vysvätili v roku 2016. "So združením Svatobor spolupracujeme už dva roky. Vysadili sme za ten čas rôzne ovocné stromy, teraz to sú okrasné dreviny tuja a javor," uviedol pre TASR správca areálu kaplnky Ján Bambuch. Spolupráca Rómov a Nerómov v obci je podľa neho veľmi dobrá. Spočíva v pomoci v akejkoľvek oblasti. "Potrebovali sme dnes vykosiť priestor pri kaplnke. Stačilo si len dať vedieť," vysvetlil s tým, že si rozumejú. O udržiavanie areálu sa starajú viacerí ľudia, všetky práce vykonávajú na dobrovoľníckej báze. "Motivuje a poháňa nás viera. Každý vie, čo má robiť," doplnil s úsmevom.

Jednotlivé činnosti sa združenie snaží realizovať komplexne. "Chceme ľuďom ukázať, ako sa niečo robí, naučiť ich to, aby mohli aktivity robiť aj sami, aby vedeli navzájom spolupracovať. Či už v súvislosti so skrášlením prostredia alebo dopestovaním si zeleniny a ovocia pre vlastnú spotrebu," vymenoval pre TASR záhradník Radoslav Makáň s tým, že ide okrem iného aj o výrobu vlastného kompostu, úpravu terénu, prípravu pôdy, vysádzanie rastlín a starostlivosť o ne. "Ľuďom ukážeme aktivity, ako sa hovorí, na mieste činu. Majú o to záujem, lebo učenie je pre nich o to jednoduchšie," dodal.

Občianske združenie vykonáva podobné aktivity od roku 2006. "Aktuálne realizujeme tento projekt v 31 lokalitách na východnom Slovensku. Za uplynulé roky sme takto zapojili do činnosti vyše 1000 ľudí," spomenul Straka s tým, že sa usilujú vyhľadávať komunity, v ktorých vidia vôľu a chuť pracovať. Poskytujú im tzv. štartovací balík, ktorý spočíva v náradí a materiáloch. Najbližšie bude výsadba prebiehať napr. v obciach Hlinné, Soľ či Vechec.